Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet
Europa är större än EU. Det som sker i vårt östra grannskap är djupt oroande.
EU måste ryta ifrån mot Putin.
Navalny måste släppas. Våra krav om svidande sanktioner och stopp för Nord stream 2 kommer så klart inte Putin att gilla. Men faktum är att vi inte gillar Putin. Igår, samma dag som EU:s utrikeschef Josep Borrell besökte Moskva utvisades en svensk diplomat. Även Sverige måste skärpa tonen mot Ryssland.
I Belarus fortsätter protesterna mot Lukasjenka. Imorgon hålls en internationell solidaritetsdag och inför den har jag blivit inbjuden av Sviatlana Tsikhanouskaya, den rättmätiga vinnaren av presidentvalet, att tala på en manifestation senare idag, men även du kan delta digitalt och ge ditt stöd. En sak du kan göra är att delta i denna digitala stödfika imorgon.
Lika tydliga som vi måste vara mot Ryssland och Belarus, lika viktigt är det att EU samarbetar med våra östra grannar som valt en annan väg. Annars kan vi varken ta oss igenom pandemin eller rädda klimatet. Samverkan och samsyn behövs också för fred och säkerhet. Därför är EU:s Östra Partnerskap mer viktigt än någonsin.
Under Corona-krisen stödjer EU partnerländerna bland annat med skyddsutrustning och tester för sjukvårdspersonal och i vissa fall lån. I onsdags hade jag äran att leda ett panelsamtal mellan EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis och Werner Hoyer, Chef för Europeiska Investeringsbanken, samt kollegor i Europaparlamentet och ledande liberala politiker i Armenien, Azerbajdzjan, Belarus, Georgien, Moldavien, Ryssland och Ukraina.
En bra nyhet kom igår då miljöutskottet röstade ja till det förslag Liberalerna och jag arbetat för, en “Carbon Border Adjustment Mechanism” (CBAM).
Många av EU:s handelspartners prissätter CO2-utsläpp mycket lägre än EU, eller inte alls. Forskarna är överens om att en global prissättning på koldioxid skulle vara en av de mest effektiva åtgärderna för att minska utsläppen, men så länge det inte är praktiskt möjligt att prissätta koldioxidutsläpp globalt måste vi hitta andra vägar framåt. Det är därför hög tid för EU att införa en prismekanism för utsläpp från varor som importeras till EU. Förorenaren ska betala. Inte bara i EU.
Förslaget berör flera utskott och jag har tidigare varit ansvarig rapportör för att ta fram handelsutskottets positionen i frågan. Sedan gick rapporten vidare till miljöutskottet, Det känns förstås extra meningsfullt att sitta både i utskottet som jobbar med handel och det som jobbar med miljö. Hållbar handel gör världen mer hållbar.
Sedan en tid tillbaka har EU:s förslag till taxonomi debatterats och kritiserats. Det handlar om ett förslag på hur man ska definiera hållbarhet så det blir tydligare vad som egentligen är hållbart för att undvika ”grönmålning” vid investeringar. Liberaler har pekat på att förslaget riskerar att undergräva den svenska elproduktionen som ligger i världsklass när det gäller låga koldioxidutsläpp. P1 morgon reder ut vad förslaget innebär och intervjuar bland annat mig om saken.
Under den senaste tiden har jag haft förmånen att få medverka vid årsmöten hos tre starka Liberala föreningar, Norrmalm, Sollentuna och Spånga. Jag besöker gärna fler. Välkommen att höra av dig.
Idag är det en speciell dag. Det är samernas nationaldag. En dag att fira och vara stolt över att den samiska kulturen och historien är en del av Sverige och Europa. Grattis Sápmi!
Liberala hälsningar Karin Karlsbro