Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet
Vem är världens mäktigaste kvinna? Helt klart är att Dr. Ngozi Okonjo-Iweala, världshandelsorganisationen WTOs nya generaldirektör tillhör en av dem. Mötet med henne var verkligen veckans höjdpunkt och vad vi talade om kan du läsa här.
Under veckan har EU och medlemsländerna kommit överens om vaccinpass och jag hoppas att de verkligen ska göra skillnad för fri och smittsäker rörlighet inom EU.
I parlamentet deltog jag i debatten om man ska göra undantag från vaccinpatent under pandemin. Liberalerna menar att det är en dålig idé. Det kan låta omtänksamt, men kan vara livsfarligt. Jag debatterade samma fråga med vänsterpartiets Malin Björk i P1 morgon.
Ett annat inlägg jag hade i plenum handlade om hoten mot miljöaktivister runt om i världen. Var fjärde organisation som Naturskyddsföreningen samarbetar med har haft någon aktivist som mördats. Detta våld måste få ett slut och jag talade därför om kopplingen mellan demokrati och hållbar utveckling och behovet av att FN borde få ett 18e hållbarhetsmål, med fokus på demokrati för alla.
I veckan röstade vi om en resolution om EU och Turkiet. Vi uppmanar Turkiet att erkänna folkmordet mot armenier för drygt hundra år sedan. Det som kallas Seyfo. Jag är nöjd med att Europaparlamentet tar så tydlig ställning i frågan. Det är dags för Sverige att göra detsamma.
På Europadagen, den 9 maj, lanserades EU:s framtidskonferens som syftar till att samla in medborgarnas åsikter om EU:s framtid. Det var en ära att få vara med och invigningstala på när Sveriges Kommuner och Regioner höll EU-konferens och inlägget går att se i efterhand på SVT. Veckans krönika i Borås Tidning hade samma tema. Jag tycker det är bra att Framtidskonferensen genomförs och ser den som en temperaturmätning – men synd att bland annat den svenska regeringen vill begränsa vilka frågor som ska få talas om. Om man stänger dörren för alla frågor som kan innebära fördragsändringar får vi inte ens tala om behovet av att Europaparlamentet får ett säte och flyttcirkusen kan upphöra.
Det var trevligt att hinna träffa Liberalerna i Alingsås härom kvällen och ser fram emot helgens digitala riksmöte med Liberalerna.
Jag ska strax åka hem till Sverige och lämna ett lite gladare Bryssel än när jag var här förra gången. Att uteserveringarna, som varit stängda sedan mitten av hösten förra året, fått öppna är ett viktigt steg och glädjen över att människor kan med begränsningar mötas igen är stor. Men vi fortsätter att hålla avstånd och hålla ut.
Förutom att sitta hemma i tv-soffan och heja på Tusse så kommer jag att glädjas över att Belarus inte är med i Eurovision. I våras kämpade jag för att Belarus skulle bli uteslutna på grund av att deras statliga tv-bolag är en propagandamaskin till diktatorn Lukasjenka och chefen är på EU:s sanktionslista. Belarus diskvalificerades och det kommer att bli lättare att njuta av denna europeiska musikfest nu.
Frihetliga hälsningar,
Karin Karlsbro