Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet
Det var en mörk dag för EU och för klimatet när högern svek, och Europaparlamentets ytterkanter till vänster såväl som höger tillsammans med de gröna fällde förslaget om en skärpt klimatpolitik. I veckan föll förslaget om nya regler för handel med utsläppsrätter, som måste skärpas för att vi ska nå EU:s klimatmål till år 2030 och 2050. Om detta rapporteras i många medier.
Jag är verkligen jättebesviken. Det här leder till att även andra delar av EU:s klimatpaketet, som kallas Fit for 55 (för att det syftar att minska utsläppen med minst 55 procent till 2030), får göras om.
Vad var det som hände egentligen?
Först hölls under många veckor långa och komplicerade förhandlingar, som ledde fram till en kompromiss i miljöutskottet mellan de tre stora grupperna; EPP (där Moderater och Kristdemokrater ingår), Renew Europe (där Liberalerna och Centerpartiet ingår) och S&D där Socialdemokraterna är med.
Den förhandlingen fortsatte efter omröstningen i utskottet, för att man verkligen ville se till att kompromissen tillslut blev så robust och bra att alla tre mittengrupper kunde ställa sig bakom den. Sagt och gjort.
Sen kom vi till Strasbourg och skulle rösta. Då valde de allra flesta i EPP trots allt att rösta likt extremhögern för betydligt sämre klimatambitioner. Lägre tempo – och fler subventioner. Och det gick igenom!
Förslaget innehöll dock många delar, och när vi till slut skulle rösta om hela paketet tyckte S&D, de gröna och extremvänstern att det var för urvattnat och röstade NEJ till alltihop – tillsammans med extremhögern förstås, som inte ville ha någon klimatpolitik från början.
Vems fel var det att förslaget föll?
Jag tycker att det var både höger- och vänstersidan i parlamentet.
Högern måste inse att vi behöver få en ambitiös klimatpolitik på plats, både för att rädda klimatet och för att värna EU:s fortsatta konkurrenskraft.
Att vänstersidan sedan, i slutvoteringen av hela förslaget, väljer att kroka arm både med parlamentets höger- och vänsterextremister för att fälla alltihop, är oansvarigt.
Vänstern måste acceptera att de behöver kompromissa för att alls göra framsteg i klimatarbetet. Att båda sidor använde sig av parlamentets extrema ytterkanter för att ställa till det när man inte fick exakt som man själv vill är ovärdigt.
Klimatkrisen är akut. Det oseriösa agerandet som ligger bakom att förslaget föll gör mig genuint förbannad.
Vad händer nu?
Ja, nu får parlamentets utskott börja om från början. EU är världens viktigaste miljöorganisation, men bara så länge det finns en politisk vilja, och de kommande månaderna kommer vi få se om den finns. Jag kommer göra allt jag kan, för klimatet kan inte vänta.
Men glädjande nog gick ett annat förslag igenom – förslaget om att inga nya fossildrivna bilar ska säljas i EU efter 2035.
Jag deltog också i debatterna om journalisters situation i Georgien, och om hur EU ska förbjuda tvångsarbete. I övrigt kan du hålla dig uppdaterad via parlamentets hemsida här.
Liberala hälsningar,
Karin Karlsbro