Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

God fortsättning på det nya året. Jag hoppas ni haft fina helgdagar. Dagarna innan  jul besökte jag Taiwan. Uppfylld av den fredliga och vänliga atmosfären i Taipei var det ledsamt att följa Kinas höjda tonläge. Med facit i hand borde vi ha stött Ukraina mer och tidigare, då vi tagit del av de ryska hoten. Slutsatsen när det gäller Taiwan är att vi måste lära oss av våra misstag, ta hoten på allvar och agera i tid. Läs gärna mina krönikor om Taiwan i Borås Tidning och Nerikes Allehanda.

Veckans nyhetsbrev fokuserar på hur vi kan vara framåtblickande och arbeta för att stärka och utveckla europasamarbetet. Håll till godo!

Säkra rättsstatens principer 

Liberalerna har länge krävt att alla EU-länder ska respektera samarbetets grundläggande värden. Den största faran för demokrati och rättsstat finns just nu i Viktor Orbáns Ungern, där både domstolarnas oberoende och grundläggande mänskliga rättigheter är hotade. Dessutom missleder autokraten Orbán sin befolkning genom statlig propaganda.

I slutet av förra året föreslog äntligen EU-kommissionen att frysa utbetalningar av vissa EU-bidrag tills dess att Ungern lever upp till rättsstatens principer. Tyvärr bestämde sig medlemsländerna i rådet för att endast frysa ungefär 16 av 22 miljarder euro. Detta skedde efter att Ungern hotat med att blockera EU-stöd till Ukraina. EU ska inte fortsätta ge vika för Orbáns fula förhandlingstekniker, utan stå starka för demokrati och rättsstat.

Det är dags för euron

Vid årsskiftet började Kroatien använda euro som valuta, och blev därmed fullt ut integrerade europaprojektet. Sverige borde följa efter. Euron underlättar både gränsöverskridande handel och ekonomisk integration. Dessutom fattas många viktiga ekonomisk-politiska beslut i kretsen av euroländer. Sveriges NATO-ansökan dröjde tills det blev krig i Europa. Låt oss inte begå samma misstag med euron.

Hjälp Ukraina in i EU

EU stöttar Ukraina militärt, humanitärt och ekonomisk, men det finns mer att göra. Putins anfallskrig har gjort det mer angeläget att arbeta fram en tydlig färdplan för att så snart som möjligt kunna välkomna Ukraina in i EU-gemenskapen. För att helt och hållet kunna göra det stora jordbrukslandet Ukraina till ett EU-land lär det behövas en reformering av EU:s jordbruks- och regionalpolitik. Ett lämpligt första steg på Ukrainas väg in i europasamarbetet är att släppa in dem på den gemensamma marknaden.

Liberala hälsningar,

Karin Karlsbro