UKRAINAS SAK ÄR VÅR – 10 punkter för Ukraina
Morgonen den 24:e februari 2022 vaknade vi upp i en ny verklighet. Det är krig i Europa. Idag har det gått ett helt år sedan Ryssland gick från hot till handling och de första stridsvagnarna rullade över den ukrainska gränsen.
Rysslands krig mot Ukraina är en attack mot hela Europa. Det är en kränkning av varje lands rätt till sina gränser och makt över sin egen framtid. Nu tolv månader senare fortsätter Ukraina slåss, inte bara för sin egen existens, utan också för oss.
Putins plan om att snabbt ta kontroll över landets territorium, upplösa det demokratiskt valda parlamentet och göra landet till en rysk lydstat blev ett fiasko. Ukraina har istället under president Zelenskyjs ledning försvarat sig och tryckt tillbaka ockupanterna på ett sätt som fått världen att häpna.
Under året har EU visat en sällan skådad enighet och beslutsamhet, men tillsammans måste vi göra ännu mer. Det ryska anfallskriget sätter fingret på varför vi behöver hålla ihop i Europa. Står vi ensamma blir vi sårbara, särskilt med en granne som fortsätter att hota sina grannar.
- Ukraina behöver nu snabbt få de vapen de ber om. Sverige har bidragit men tillsammans inom EU kan vi göra ännu mer.
- Kriget har orsakat ett ofattbart lidande. Mer än fyra miljoner flyktingar har fått fristad i EU. Det humanitära stödet i och utanför Ukraina måste öka.
- Varje krigsbrott måste dokumenteras, åtalas och dömas.
- Särskilt stöd måste ges till det växande antal våldtagna kvinnor som rapporterar om det systematiska sexuella våldet.
- Sanktioner slår redan hårt mot Ryssland och Belarus och stoppar handel, transporter och samarbeten. EU förbjuder import av kol och råolja och importen av rysk gas har minskat radikalt men måste stoppas helt utan möjlighet till kryphål. Sanktionerna måste skärpas.
- Ryska tillgångar som frusits eller beslagtagits måste kunna användas för att börja betala återuppbyggnaden av Ukraina.
- Ett demokratiskt Belarus utan Lukasjenka kommer spela en avgörande roll för Ukrainas seger över Ryssland. Vårt stöd till den belarusiska frihetskampen måste fortsätta.
- Att den Internationella Olympiska Kommittén vill släppa in ryska atleter i OS igen visar på den totala tondövhet en del visar inför krigets grymheter. Vi får inte ge efter i trycket mot Ryssland.
- Ukraina har gång på gång vänt sig till Europa och stått upp för sin rätt att välja vem man vill samarbeta med. För det har de fått betala ett mycket högt pris. Ukraina har fått status som kandidatland till EU. Genom att ge Ukraina observatörsstatus redan nu kan processen kortas.
- Stötta Ukrainas återuppbyggnad redan idag och fördjupa samarbetet med landet för att tillsammans göra hela Europa starkare och mer konkurrenskraftigt.