Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet
I veckan var det 10 år sedan de stora demonstrationerna, Euromajdan började i Ukraina. Vi minns hur hundratusentals människor gick ut på gatorna, insvepta i Europaflaggor i protest mot ett styre som hellre vände blicken mot Moskva än mot Bryssel.
Nu är det vår skyldighet att välkomna Ukraina in i EU. De som gav sig ut på gatorna under Majdan då, och de som slåss vid fronten idag, måste få ett kvitto på att deras stora insatser och mod inte var och är förgäves. Om detta skrev jag en artikel i GP tillsammans med Johan Pehrson, som du kan läsa här.
Tack för förtroendet att väljas till Liberalernas toppkandidat
I helgen som gick höll Liberalerna landsmöte. Värdefulla debatter och viktiga beslut som lägger ut kursen framåt. Jag är glad för att Liberalernas ombud ställde sig bakom det Europaprogram som jag lett arbetet kring. Liberalerna är, törs jag säga, fortsatt Sveriges mest Europavänliga parti och med beslut som att stärka EU:s roll i världen och med höjda ambitioner för klimat och miljö, samt mer polissamarbete för att bekämpa brott, så står vi rustade med en klar vision för Europa.
Liberalernas landsmöte har också beslutat hur listan till Europavalet ska se ut och jag är både glad och varm i hjärtat över landsmötets beslut att placera mig överst på den. Men allra mest känner jag ett stort ansvar och höga förväntningar som jag ska göra mitt bästa för att leva upp till. I samband med det fick jag chansen att säga några ord om hur jag ser på Liberalernas roll i EU och här kan du se mitt tal till Landsmötet.
Det var bra att landsmötet uttalade sig tydligt om behovet av att skydda Östersjön och att vi måste agera för att skydda strömmingen som är hotad i våra vatten. Det var också skönt att landsmötet efter debatt sade nej till förslaget om Chat Control som debatterats länge.
Efter intensiva dagar med partivännerna så begav jag mig direkt till Strasbourg. För min del så var denna session en final där vi gick i hamn med frågor som jag jobbat med sedan mandatperiodens början.
Slut på slit- och slängekonomin
Som av en händelse beslutade Europaparlamentet att godkänna förslaget om “Right to repair”, samma vecka som vi översköljs av annonser kring “Black Friday”.
Lagstiftningen, som är en del av EU:s Green Deal-paket, syftar till att främja den cirkulära ekonomin i Europa genom att förenkla och möjliggöra reparation av produkter. “Slit- och släng”-ekonomin är inte hållbar och det här lagförslaget tar sikte på att stoppa det. Här kan du se mitt inlägg i debatten.
Jag tror att vi är många som är trötta på att behöva slänga gamla trotjänare och tvingas köpa en helt ny mobiltelefon eller mixer istället för att kunna få den lagad. Bara i Sverige konsumerar vi idag som om vi hade fyra jordklot att leva av. Det är hög tid att återupprätta respekten för våra ägodelar. Vi röstade också för nya regler för hållbara förpackningar. Samtidigt beklagar jag att en majoritet av parlamentet valde att rösta nej till ett nytt förslag om att bekämpa användningen av bekämpningsmedel inom EU.
EU + Nya Zeeland = sant
Nu försvinner tullarna på kiwifrukt och vin tack vare att parlamentet röstade ja till frihandelsavtal med Nya Zeeland. Det har varit en lång resa som började sommaren 2018 med ett initiativ från Cecilia Malmström som då var EU:s handelskommissionär. Därför har det varit extra roligt för mig att vara med och ro hem avtalet och ansvara för detta för min partigrupps räkning.
Varför är det så viktigt med ett handelsavtal med ett land på andra sidan jordklotet? Jo, för att båda parter tjänar på det. Särskilt i en tid av krig och kris då demokratier måste hålla ihop. Det är dessutom ett avtal som för första gången på ett helt nytt sätt omfattar klimat, miljö och jämställdhet. Som frihandelsvän, miljöengagerad, feminist och demokrativän är det en glädje att ha jobbat med världens modernaste frihandelsavtal. Frihandel och hållbarhet går hand i hand. Detta är grön liberalism, på riktigt. Du kan läsa mer om vad frihandelsavtalet innebär här. Det har fått uppmärksamhet runt om i världen. Här kan du läsa vad Le Figaro skrev.
En arbetsvecka i Strasbourg är inte bara omröstningar och debatter. Frankrikes premiärminister, Élisabeth Borde, deltog på vårt gruppmöte. Vi tillhör ju samma politiska familj. Jag passade på att tacka henne och den franska regeringen för att de driver på för att kärnkraften ska vara en del av Europas framtida koldioxidfria energimix.
Under veckan deltog jag också i en debatt om Hong Kong.
Liberala hälsningar
Karin Karlsbro;
Som gratulerar Jan Björklund som i helgen fick den fina utmärkelsen Karl Staaff-plaketten i guld;
Som avslutar veckan hemma i Roslagen, går ut i skogen och njuter av ett ymnigt snöfall.