Karlsbro (L) utsedd till förhandlare för EU-lagstiftning om strömmingen och sillens framtid – viktig omröstning redan på måndag

Karlsbro (L) utsedd till förhandlare för EU-lagstiftning om strömmingen och sillens framtid – viktig omröstning redan på måndag

Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro har tilldelats uppdraget som den liberala partigruppens förhandlare för ett ändringsförslag i förordning (EU) 2024/257 vad gäller fiskemöjligheter i bland annat Östersjön. Ändringsförslaget från kommissionen innebär försämringar för skyddet mot överfiske av strömmingen i Östersjön. En viktig votering i utskottet sker redan nu på måndag.

“En av Liberalernas viktigaste frågor i valrörelsen var att rädda strömmingen i Östersjön. Läget är akut och vi behöver stärka skyddet, inte försvaga det” säger Karlsbro.

Under måndagen 23/9 kommer frågan att behandlas i Europaparlamentets fiskeriutskott, PECH. På bordet ligger ett förslag som innebär att utskottet väljer att inte återuppta frågan, vilket skulle leda till att kommissionen tvingas återkomma med ett nytt förslag.

Under veckan har det pågått en diskussion mellan grupperna om möjligheten att skicka tillbaka ärendet till kommissionen istället för att behandla det. Karlsbro som menar att förslaget är illa förberett engagerade sig i frågan under den förra mandatperioden och i vintras lyckades parlamentet att stoppa det snabbspår i lagstiftningsarbetet som Ministerrådet önskat.  

“Jag hoppas kunna samla en majoritet i fiskeriutskottet på måndag för att skicka kommissionens hafsverk till förslag tillbaka till ritbordet. Självklart hoppas jag att alla svenskar i utskottet sluter upp i kampen för att rädda Östersjöns hotade fisk” säger Karin Karlsbro.
 
För ytterligare kommentarer eller frågor kontakta:
Linnéa Bjärum
linnea.bjarum@europarl.europa.eu
+46 73 427 56 92