Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Östersjön är en hjärtefråga för mig, som många av er redan känner till. Vi vet att Östersjöns fiskbestånd har varit sorgligt lågt under en längre tid. Det var därför med stor häpnad som jag och flera kollegor läste om kommissionens plan som presenterades i vintras, där en säkerhet mot överfiske plötsligt var helt raderad. Jag är därför mycket glad att nu ha fått förtroendet att leda Renew-gruppen i förhandlingarna om Östersjöns mångåriga fiskeplan. Nu är det upp till det nyvalda parlamentet att stå upp och kräva att kommissionen gör om och gör rätt. Redan på måndag fattar vi i fiskeriutskottet beslut, och jag hoppas att alla svenskar sluter upp för Östersjöns skull. 

En nyhet för mandatperioden är att jag också blivit förhandlare till en ny europeisk lagstiftning för att minska mängden mikroplaster i våra hav. Så fort medlemsländerna i rådet har nått en överenskommelse på sitt håll kan vi sätta igång med förhandlingarna. Vi vet vilken oerhörd skada den ökande mängden plast i våra vattendrag medför, så jag hoppas verkligen att det ungerska ordförandeskapet börjar prioritera frågan högre än man hittills gjort.

I veckans session i Strasbourg deltog jag i debatten om europeiskt polissamarbete. För att komma till bukt med den organiserade brottsligheten i Europa behöver vi jobba över nationsgränserna. I plenisalen var vi många som tog upp att vi är starkare tillsammans, men ändå är vi Liberaler ensamma om att på allvar driva frågan om en gemensam europeisk polisstyrka med operativa befogenheter. Vi har föreslagit att ett första kontor öppnas här i Sverige. 

Bland omröstningarna fanns också nya regler för användandet av bekämpningsmedel på matvaror importerade från länder utanför EU. Dessa verkar i stort ha passerat under radarn. I all sin korthet handlar det om hälsoskadliga ämnen som tillåtits på produkter som importeras till EU – men varit förbjudna att använda inom unionen. Här visade parlamentet vikten av den folkvalda kontrollinstansen och krävde starkare skydd för konsumenter och dessutom lika konkurrensvillkor för europeiska jordbrukare på den globala marknaden. 

Veckans stora snackis var Mario Draghis rapport om EU:s framtida konkurrenskraft. Vi halkar efter i det globala racet, och jag diskuterade i SVT med (M) och (V) vad vi behöver fatta för tuffa beslut för att fortsätta vara en storspelare på världsmarknaden. 

I veckan fick jag möjlighet att ta upp frågan om hur vi ska stoppa Putins skuggflotta av gamla oförsäkrade fartyg med Kaja Kallas, som är nominerad till att bli EU:s nya utrikeschef. Vi var eniga i att i det allvarliga säkerhetsläge vi befinner oss i så behövs skarpare verktyg för att kontrollera de fartyg som seglar i Östersjön. Det behövs fler inspektioner och att fler fartyg än idag omfattas av sanktioner från EU. 

Liberala hälsningar, 

Karin Karlsbro