Karlsbro (L) får leda EU-förhandlingarna om mångmiljardstöd till Ukraina från frysta ryska tillgångar

Karlsbro (L) får leda EU-förhandlingarna om mångmiljardstöd till Ukraina från frysta ryska tillgångar

Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro har tilldelats uppdraget som rapportör (Europaparlamentets huvudförhandlare) för ekonomiskt stöd till Ukraina. 

Det första ärendet handlar om den samarbetsmekanism som EU-kommissionen föreslagit för G7-länderna för lån till Ukraina upp till 45 miljarder euro som ska återbetalas med avkastningen från de frysta ryska tillgångarna. Det är första gången denna strategi tillämpas på ett strukturerat sätt och i en sådan omfattning av långivare i hela EU- och G7-området.

“Vi har pratat om det länge, men det är nu vi på riktigt har möjligheten att låta Ryssland få betala för återuppbyggnaden av Ukraina i stor skala. Det är bråttom att få beslut på plats, och jag kommer att arbeta för en snabb process. Det är en ära att få förtroendet att leda parlamentets arbete med att säkra det långsiktiga stödet till Ukraina, för att vinna kriget mot Ryssland och säkra deras väg mot att integreras i EU-samarbetet” säger Karlsbro. 

Uppdraget som ständig rapportör för Ukraina i Internationella handelsutskottet (INTA) innebär att Karlsbro kommer att vara ansvarig för alla ärenden som rör ekonomiska frågor med Ukraina under mandatperioden 2024-2029.

För ytterligare kommentarer eller frågor kontakta:
Linnéa Bjärum
linnea.bjarum@europarl.europa.eu
+46 73 427 56 92