Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Att höra Viktor Orbán tala i Europaparlamentet var en bisarr upplevelse. Men att höra hans resonemang kring Ukraina, förhandlingar med Putin och vurmande för att köpa rysk gas ivar provocerande. Orbán som var på plats med anledning av det ungerska ordförandeskapet fick dock svar på tal. Först ut var Ursula von der Leyen som höll ett alldeles lysande tal som jag rekommenderar dig att se om du har några minuter över. Det tål att upprepas, så länge Ungern bryter mot europeiska principer om demokrati och rättsstat borde de inte ha några EU-bidrag och inte heller få rösta i EU.  

I veckan publicerade SvD en intervju med mig om arbetet mot den ryska skuggflottan i Östersjön. Artikeln kan du läsa här. EU behöver kroka arm med USA och införa tuffare sanktioner och straff för alla som gör det möjligt för Ryssland att frakta olja. 

Nu har uppdragen i Internationella handelsutskottet fördelats och jag är väldigt nöjd över min nya portfölj. Som jag tidigare berättat är jag ständig rapportör och leder arbetet med Ukraina men jag kommer även att vara ansvarig för min partigrupp för handelsrelationerna med USA. Den transatlantiska relationen är otroligt viktig för EU både utifrån ett ekonomiskt perspektiv, men också för vår gemensamma säkerhet.

Jag kommer också att fortsätta arbeta med Australien där vi förhoppningsvis har ett handelsavtal i hamn under mandatperioden. Eftersom våra grannländer, inte minst Norge, spelar en oerhört viktigt roll för våra ekonomiska relationer är jag glad för att jag nu också får ansvar för EEA (EES-länderna).

Dessutom fortsätter jag arbeta med frågor kring hållbarhet och handel, FLEGT (Forest Law Enforcement, Governance and Trade), samt implementeringen av Avskogningslagstiftnignen och EU:s klimattullar. 

Våra handelsrelationer är avgörande för Europas tillväxt, säkerhet och konkurrenskraft. Särskilt i oroliga tider behöver likasinnade länder knyta banden mellan sig starkare. Jag kommer att använda mina roller för att ta ansvar för att EU fortsätter att driva på för en regelbaserad och öppen handel.

Till sist, vill jag dela med mig av någonting mycket sorgligt. Min kära  vän och partikamrat Maria Weimer, f.d. riksdagsledamot från Uppsala avled förra helgen efter en tids sjukdom. Maria var en varm, begåvad och engagerad europeisk härjedaling med blick för det stora och känsla för det lilla. Det är tungt att förlora en vän och mina tankar är förstås hos hennes familj. Liberal debatt fångade Marias liv så fint och tillsammans med Johan Pehrson skriver jag ett minnesord i DN


Liberala hälsningar,

Karin Karlsbro