Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Liberalernas partiledare Johan Pehrson har meddelat att han lämnar sitt uppdrag. Jag vill tacka Johan för alla hans insatser för Liberalerna. Under de snart 30 år jag känt honom har han alltid varit lika varm, omtänksam och prestigelös.

Europavalet förra året var tredje gången under de senaste 20 åren som Liberalerna gjorde ett bättre, istället för sämre resultat än tidigare val. Sedan riksdagsvalet 2022 har partiets stöd i opinionen för det mesta legat på fel sida om riksdagsspärren. 

Detta i en tid när liberala värderingar är hotade och människor söker hoppfulla svar på vår tids stora frågor. Samtidigt som många av samhällets uppgifter inte alls fungerar tillräckligt bra. Vi kan bättre än så.

Jag är övertygad om att det finns betydligt fler som vill ge Liberalerna sitt förtroende än vad dagens dystra opinionsundersökningar visar. Därför måste det kommande partiledarvalet innebära en omstart, för ett mer professionellt, tydligare och mer beslutsamt Liberalerna. Det kan sammanfattas i tre punkter: 

Liberalerna ska vara en röst för skolan, för kunskap, kultur och folkbildning. Inte bara för att vi länge har varit ett skolparti. I Liberalernas Sverige går varenda unge i en bra skola. Utbildning är grunden för varje människas makt och frihet. Och vetenskap och fakta är vägen framåt för tillväxt och hållbarhet. Den akademiska friheten liksom en fri kultur är grunden för demokrati och måste skyddas. 

Liberalerna ska vara en röst för Europa. När människor idag upprörs över Trump vill jag att de ska veta att Liberalerna står för det motsatta. I kampen mot Putins krig och hot tycker jag att väljarna ska vara trygga med att Liberalerna står i frontlinjen för ett starkt EU. Den gängkriminalitet som växer som ett rotsystem i vårt land med förgreningar över Europa måste stoppas. Det går bara om vi på riktigt vågar göra det gemensamt i ett kraftfullt polissamarbete, samtidigt som de sociala insatserna för barn måste få en helt annan akut prioritet än idag. 

Liberalerna är ett borgerligt parti. Men vi är inte som de andra. Liberalerna är ett idéparti. Vår styrka ligger i våra värderingar. Det finns ingen motsättning mellan att ledas av värderingar och att vara pragmatisk och lösningsorienterad. Vi måste lämna den beröringsskräck för värderingar som tyvärr funnits hos vårt parti under senare år.  

Liberalerna ska vara en självständig kraft med höga ambitioner och rakryggat arbeta för största möjliga inflytande. Vi är idag ett litet parti, men vi gör stor skillnad. Vi ska inte skämmas för att vi kan vara besvärliga. 

Liberalernas väg till Rosenbad var den här gången kantad av konflikter. Det är känt att jag var emot det samarbete som inleddes. Min oro över högernationalistiska krafter liksom inflytande från den yttersta vänstern har inte minskat, snarare tvärtom. I en orolig tid med krig och snabba förändringar i vår omvärld tycker jag det är viktigt att Liberalerna fullföljer samarbetet i regeringen. Den som tror att lösningen på Liberalernas problem är att lämna  regeringen nu begår ett misstag. Tvärtom anser jag att Liberalerna ska stanna, men ta en större plats och vara ett roder, snarare än ett liberalt ankare.  

Kina på charmoffensiv 
De ökade spänningarna i världen känner jag av konkret i Europaparlamentet. Efter att ha kritiserat Kinas brott mot mänskliga rättigheter fick jag för några år sedan sanktioner på mig, då jag satt i det utskott som ranskade Kina. Sedan Trump blev president i USA har Kina ett ökat intresse av att tina upp relationerna med EU. Som vice ordförande i det internationella handelsutskottet har jag plötsligt börjat bli uppvaktad av den kinesiska staten till möten och mingel, som om ingenting hade hänt. Detta kommenterade jag i veckan i TV4. Vi måste vara medvetna om att Kina både vill konkurrera och kontrollera våra ekonomier och det är ett land som fortsätter bryta mot mänskliga rättigheter. 

Frihandel med Ukraina.
Den 5 juni löper tullfriheten mellan EU och Ukraina ut. Om EU inte snabbt agerar för att ersätta den med ett nytt frihandelsavtal, riskerar vi att begå ett historiskt misstag. Höjda tullar mot Ukraina vore inte bara ett svek – det vore geopolitiskt och moraliskt oansvarigt. Läs debattartikeln i SvD.

Ålandsbesök
Förra veckan besökte jag Åland tillsammans med Anna-Maja Henriksson, min kollega som tidigare varit ledare för Svenska Folkpartiet och Finlands justitie- och Ålandsminister. Åland leds av framgångsrika liberaler och det blev en väldigt fin dag. Följ med på resan här

Liberala hälsningar,

Karin Karlsbro
P.S. Glöm inte att visa ditt stöd för Ukraina. Den samlade tokvänsterns förakt för Ukraina slutar inte förvåna. Läs gärna hur jag bemötte de 105 skribenterna som i Aftonbladet uttryckte sitt missnöje med att EU gör för mycket för Ukraina.