Vi ger oss inte förrän varenda rysk soldat lämnat ukrainsk mark.

Starkare Europa för en säkrare värld.

Den ryska fullskaliga invasionen av Ukraina är ett angrepp mot hela Europa. Ukraina kämpar för hela kontinentens frihet och behöver vårt stöd – inte bara i ord, utan också i handling. Därför är EU:s viktigaste uppgift nu att säkerställa att Ukraina vinner kriget och att Ryssland förlorar. Europa måste vinna över Putin.

Ukrainas sak är vår:

  • Ukraina måste vinna mot Putin. Ukraina kämpar för hela Europas frihet. Både Sverige och EU måste fortsätta öka stödet till Ukraina, ekonomiskt och med vapen och ammunition, till dess att den sista ryska soldaten har lämnat – och för att återuppbygga landet därefter. För att förse Ukraina med vapen ska EU-länderna göra gemensamma uppköp av försvarsmateriel, även utanför EU. En särskild EU-representant för militärt stöd till Ukraina ska inrättas. 
  • Skarpare sanktioner mot Ryssland. Moskvas brott mot folkrätten ska inte kunna ske ostraffat. EU måste fortsätta hålla trycket uppe på Ryssland och Belarus genom fler, effektivare sanktioner. Ryska statstillgångar i Europa ska beslagtas och kanaliseras direkt till återuppbyggnaden av Ukraina. Importen av olja och gas från Ryssland till Europa måste upphöra och EU måste agera internationellt för att stoppa den ryska skuggflottan i Östersjön. Tillsammans med kollegor från de baltiska länderna har jag skrivit den här artikeln i SvD. 
  • Tullfritt för alla ukrainska varor. EU får inte ge med ena handen och ta med den andra. Fullständig tullfrihet ska råda för alla varor från Ukraina. Att Europaparlamentets högergrupper (av svenskarna SD och Skyttedal) stoppade förlängningen av tullfriheten med Ukraina visar på att solidariteten med Ukraina är skör. Läs mer här. De kvoter som infördes våren 2024 på ukrainsk livsmedelsexport för att skydda europeiska jordbrukare måste omedelbart tas bort. 
  • Ett framtida EU-medlemskap för Ukraina. Ukraina hör hemma i den europeiska familjen av demokratier, och måste skyddas mot fortsatt rysk aggression även efter att Ryssland förlorat kriget. Liberalerna vill se en färdplan mot EU-medlemskap för Ukraina, där landet stegvis blir en del av EU:s säkerhetspolitiska samarbete och EU:s inre marknad. Ukraina bör så snart som möjligt få observatörsstatus i Europaparlamentet och övriga EU-institutioner. Först när ett land uppfyller samtliga anslutningskrav kan fullvärdigt medlemskap bli aktuellt.
  • Europeisk försvarsunion. Nato ansvarar för det kollektiva försvaret av Europa, men EU behöver under de kommande åren som komplement bygga upp en trovärdig, gemensam försvarspolitik. Som ett led i att stärka den europeiska delen av Nato vill Liberalerna bygga en europeisk försvarsunion, där alla Nato-länder i EU och andra medlemsländer som vill, deltar. Här ingår att kraftigt växla upp produktionen av försvarsmateriel både för att kunna förse Ukraina med vapen och ammunition, och för att kunna stärka den egna försvarskapaciteten. En annan uppgift är gemensamma EU-upphandlingar av försvarsmateriel och utveckling av en gemensam politik för vapenexport. En särskild EU-kommissionär för försvarsfrågor ska tillsättas med ansvar för att utveckla försvarsunionen. 
  • Gemensamt cyberförsvar. EU spelar en central roll i att skydda våra digitala samhällen mot cyberattacker, informationskrigföring och desinformation. Liberalerna vill att EU samordnar försvaret mot attacker som drabbar flera medlemsländer samtidigt och samarbetar kring utbildning om cybersäkerhet. Vi vill se en EU-strategi kring hanteringen av hot kopplade till AI, nano och blockchain, och på sikt ett gemensamt cyberförsvar.
  • Slopa vetorätten för ett starkare samarbete mot Ryssland. Liberalerna vill se ett starkare EU som för en kraftfull, värderingsstyrd utrikespolitik med demokrati och mänskliga rättigheter som övergripande mål. Samtidigt ser vi hur vetorätten i ministerrådet utnyttjas för att förhala stöd till Ukraina och sanktioner mot Ryssland. Liberalerna vill därför ta bort kravet på enhällighet, exempelvis inom utrikes- och säkerhetspolitiken, och övergå till beslut med kvalificerad majoritet. Då kan mindre ambitiösa medlemsländer inte sätta käppar i hjulet för samarbete.