Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet
I veckan var det 20 år sedan svenskarna röstade nej till euron. Idag ser vi hur opinionen svänger och allt fler svenskar är positiva till att byta ut kronan. Utmärkt att Johan Pehrson föreslår en tidsplan för hur det ska gå till i praktiken. Vi har inte råd att vänta längre.
Under veckan återsamlades parlamentet efter sommaruppehållet i Strasbourg. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen höll sitt årliga linjetal “State of the Union”. Ursula von der Leyen betonade vikten av att Europa fortsätter att hålla samman och presenterade nya satsningar till stöd för Ukraina och ett mycket välkommet besked var att massflyktsdirektivet för ukrainska flyktingar förlängs. Det var ett engagerat, europavänligt och lösningsorienterat tal, med en ambitiös agenda för att stärka Europas konkurrenskraft och fortsätta det ambitiösa målet att ro Green Deal-projektet i hamn.
Under veckan röstade parlamentet ja till ny lagstiftning för luftkvalitet i Europa som jag jobbat med i miljöutskottet. Att kompromissen som vi förhandlat fram kring nya regler för luftkvalitet vann stöd var också en seger för en miljöpolitik byggd på fakta och vetenskap. Förorenad luft i Europas städer är en fara för människors hälsa och den nya lagstiftningen syftar till att EU fram till 2030 ska minska luftföroreningarna i enlighet med vad vetenskapen kräver.
Parlamentet röstade även ja till lagstiftning om Critical Raw Materials som jag förhandlat i miljöutskottet för min partigrupp. I Europa konsumerar vi ungefär 25 procent av världens råvaror, men producerar endast 3 procent. Att ersätta Rysslands gaskranar med Kina som huvudleverantör för de sällsynta jordartsmetaller vi behöver är en dålig idé. Lagstiftningen ska underlätta för den gröna omställningen i EU och målet är att unionen ska bli bättre på att återvinna och utvinna mineraler som redan finns i omlopp på den inre marknaden eller i gruvfyndigheter i medlemsländerna. Det här diskuterade jag med Jessica Polfjärd (M) och Malin Björk (V) i SVT.
Parlamentet fick också besök av Belarus folkvalda president Sviatlana Tsikhanouskaya som höll ett gripande tal om situationen i Belarus och landets framtid i Europa. Vi måste fortsätta att stå stadigt och tillsammans stödja Belarus och hålla fast vid sanktionerna, det talade jag även om i parlamentet. Jag deltog också i en debatt om scenerna som utspelade sig under damernas VM-final i fotboll. Fotbollen får inte vara frizon för övergrepp, våld och diskriminering och det krävs ett ledarskap från alla som har makt att förändra.
Liberala hälsningar,
Karin Karlsbro