Belarus och Eurovision – Stöd från Sviatlana Tsichanouskaja för Karin Karlsbros initiativ.

Belarus och Eurovision – Stöd från Sviatlana Tsichanouskaja för Karin Karlsbros initiativ.

Karin Karlsbro (L), initierade den 17 februari en namninsamling i Europaparlamentet till chefen för European Broadcasting Union (EBU). I brevet kräver Karlsbro att EBU ska suspendera medlemskapet i EBU för det det belarusiska statliga mediebolaget, och därmed stoppa deras deltagande i Eurovision Song Contest. En av de som uppmärksammat Karlsbros initiativ är oppositionsledaren i Belarus Sviatlana Tsichanouskaja, som ger kampanjen sitt stöd. 

“Precis som Sviatlana Tsichanouskaja är jag övertygad om att vi övriga länder i Europa måste ta ifrån diktatorn Lukasjenka all internationell legitimitet. Precis sådan legitimitet som ett land faktiskt får av att delta i Eurovision Song Contest. Politiskt och ekonomiskt tryck fick till slut det Internationella Ishockeyförbundet att tänka om. Vi hoppas vara lika framgångsrika i denna kampanj,”, säger Karin Karlsbro.

Chefen för belarusiska statliga mediebolaget (Belaruskaja Tele-Radio Campanija, BTRC), Ivan Eismont, finns med på EU:s sanktionslista mot personer som kränker mänskliga rättigheter. Detta för sin roll i Lukasjenkas propaganda, men också för de direkta politiska repressalier som under hans ledning drabbat bolagets medarbetare. Över 100 har tvingats att sluta, eller blivit sparkade. Flera av dem sitter i fängelse, däribland Denis Sokolov, en tidigare mångårig medlem av den belarusiska delegationen till Eurovision Song Contest, uppger Belarus Solidaritetsfond. 

“När vi inför sanktioner skall det vara på riktigt. En person som har reseförbud till Europa ska inte få vara med och arrangera en sångfest,” avslutar Karin Karlsbro.

För mer information eller kommentar kontakta:
Malin Källén
malin.kaellen@europarl.europa.eu
+32 492 51 16 96