EU måste agera kraftfullt mot den tjeckiske presidentens transfobi

EU måste agera kraftfullt mot den tjeckiske presidentens transfobi

Under en intervju med CNN på söndagen uttalade sig den tjeckiske presidenten, Milos Zeman, om den nyligen klubbade, och mycket kritiserade, ungerska lag som inskränker HBTQI-personers rättigheter och om transexuella personer. Presidenten sa i intervjun att han ansåg transexuella personer vara “motbjudande”. 

“När politiker och andra makthavare använder sina plattformar för att basunera ut hat mot HBTQI-personer får det konsekvenser. Det legitimerar hot, hat och våld och får det aldrig någonsin gå oemotsagt! Nu måste EU agera med kraft och inte vänta på att situationen i Tjeckien blir så illa som det är i Ungern innan man gör något åt saken,” säger Europaparlamentariker Karin Karlsbro (L). 

Uttalandet från den tjeckiske presidenten kommer bara dagar efter ett EU-ländernas stats- och regeringschefer möttes i Bryssel och enades om en ovanligt tydlig och hård linje mot Ungerns Viktor Orban där de informerade att den ungerska homofobiska lagen inte ligger i linje med EU:s grundläggande värderingar. 

“Att HBTQI-personers rättigheter inskränks i EU och att politiker använder HBTQI-personer som slagträn politiska debatten är fullkomligt oacceptabelt och ovärdigt,” fortsätter Karlsbro. 

“Jag har agerat i min politiska grupp i Europaparlamentet för att vi tydligt ska agera och nu hoppas jag att regeringen och mina kollegor i Europaparlamentet kommer vara lika tydliga mot sina tjeckiska motparter,” avslutar Karlsbro.