Karin Karlsbro (L): “Det är inte för sent att markera mot Kina”

Karin Karlsbro (L): “Det är inte för sent att markera mot Kina”

Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro menar att den svenska regeringen har agerat fegt i frågan om en diplomatisk bojkott av vinter-OS i Peking, som invigs under fredagen. Att förklara frånvaron av officiell svensk representation på invigningen med att hänvisa till pandemiläget, är enligt Karlsbro, som tidigare krävt en bojkott, en ursäkt för att inte uppröra Kina. Bland annat USA, Kanada, Danmark, Litauen och Storbritannien har gått ut med att deras frånvaro är ett diplomatiskt ställningstagande. Nu bekräftar Taiwan att man även uteblir från invignings- och avslutningsceremonierna.

“Invigningsceremonin är alltid en uppvisning av värdlandet från sin bästa sida. Fredagens ceremoni i Peking kommer bli ett propagandajippo där en en regim som skrämmer, hotar och mördar legitimeras” säger Karlsbro. 

En total bojkott vore att beröva atleterna möjligheten att få stå på pallen, men Karlsbro menar ändå att SOK (Sveriges olympiska kommité) har ett ansvar. 

“Det är inte för sent att markera mot Kina. Svenska delegationen borde inte närvara på OS-invigningen. Varje lands flagga som bärs in i Fågelboet är en fjäder i hatten för Xi Jinping – låt inte den svenska vara en av dem” säger Karlsbro.

Flera deltagare ur den svenska OS-truppen har uttryckt sitt missnöje över att vinterspelen hålls i Kina, men också oro över vad som sker ifall de uttalar sig kritiskt. Journalister så väl som deltagare hålls i en OS-bubbla och tillåts inte exponeras för allmänheten. 

“Att OS i Kina är politiskt är ofrånkomligt – att inte agera är ett minst lika tydligt ställningstagande som att göra det. Där utrymme finns bör vi ta chansen, och ceremonin är en sådant tillfälle. Om omvärlden behandlar den kinesiska olympiaden som vilken annan som helst uppfyller vi diktaturens högsta önskan” avslutar Karlsbro. 

För ytterligare kommentarer eller frågor kontakta:
Linnéa Bjärum
linnea.bjarum@europarl.europa.eu
+46 73 427 56 92