Karin Karlsbro (L): Lättad över att SVT backar om Belarus i Melodifestivalen

Karin Karlsbro (L): Lättad över att SVT backar om Belarus i Melodifestivalen

Tidigare idag riktade Liberalernas europaparlamentariker Karin Karlsbro skarp kritik mot SVT och Melodifestivalen för beslutet att bjuda in Belarus till att vara ett av 8 länder i den internationella juryn under lördagens final av Melodifestivalen. Karlsbro krävde att Belarus skulle bytas ut mot ett annat land. SVT slog ifrån sig kritiken och hävdade att eftersom evenemanget är opolitiskt var det inte problematiskt att välja ut just detta land av de 40 som i år tävlar i Eurovision Song Contest.

Men under kvällen har SVT ändrat sig och har nu valt att byta ut Belarus mot Storbritannien med följande motivering. 

“Det var ett felaktigt beslut att vi valde ut Belarus som en del av den internationella juryn. Situationen för fria medier är mycket allvarlig i landet. Vi har därför valt att ersätta jurygruppen från Belarus med en jurygrupp från Storbritannien,” säger Karin Gunnarsson, tävlingsproducent Melodifestivalen.

“Det är bra att SVT backar från sitt omdömeslösa beslut och dragit tillbaka inbjudan till Belarus efter min skarpa kritik. Nu kommer inte juryn på lördag att bestå av diktatorn Lukasjenkas knähundar, detta är en vinst och en tydlig signal till det belarusiska folket. Det är viktigt att kunna erkänna när man gör fel. Samtidigt borde felet aldrig ha begåtts från början och nu behöver vi garantier för att det inte upprepas,” säger Karin Karlsbro (L).

“Men trots dagens besked från SVT är striden inte över. Tidigare har jag krävt att Belarus ska uteslutas även ur Eurovision i vår. TV-bolaget är en del av Lukasjenkas propagandaapparat och dess chef står på EU:s sanktionlista. Vi får inte låta Belarus göra den Europeiska sångfesten till politik,” avslutar Karlsbro. 

För mer information eller kommentar kontakta:
Malin Källén
malin.kaellen@europarl.europa.eu
+32 492 51 16 96