Karin Karlsbro (L): Oacceptabelt att svensk diplomat kastas ut ur Ryssland. Nu krävs aktion från EU.

Karin Karlsbro (L): Oacceptabelt att svensk diplomat kastas ut ur Ryssland. Nu krävs aktion från EU.

Idag utvisades en svensk, en tysk och en polsk diplomat ut ur Ryssland efter att de enligt ryska myndigheter deltagit i en demonstration. UD bekräftar att den svenska diplomaten utvisats men säger att detta skett utan grund. 

“Att Ryssland, samma dag som de har besök av EU:s utrikeskommissionär Josep Borrell, väljer att helt ogrundat kasta ut en svensk diplomat är helt oacceptabelt. Borrell måste i sina möten i Moskva idag fördöma detta och kräva en förklaring av Putin,” säger Karin Karlsbro (L). 

Det har pågått demonstrationer runt om i Ryssland sedan oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj häktats, och sedermera dömts till 3,5 års fängelse. Dessa demonstrationer har mötts av hårt våld från polisen. 

“Putin visar gång på gång att han inte respekterar mänskliga rättigheter och demokrati och att han inte bryr sig om EU:s kritik. Då måste EU sätta hårt mot hårt. Vi behöver snabbt få på plats Magnitskysanktioner mot de personer som är ansvariga och vi behöver stoppa Nordstream 2. Det får aldrig löna sig att kränka mänskliga rättigheter”, avslutar Karin Karlsbro (L).