Karin Karlsbro, vice ordförande i Europaparlamentets delegation till Belarus talar vid demonstration i solidaritet med Belarus

Karin Karlsbro, vice ordförande i Europaparlamentets delegation till Belarus talar vid demonstration i solidaritet med Belarus

För ett år sen hölls presidentval i Belarus. Valfusktet och manipulationerna ledde till en protestvåg av modiga människor som fått nog av maktmissbruk, lögner och våld.

Sedan dess har regimens förtryck och den grova brutaliteten hårdnat dag för dag. 

För att visa solidaritet med det belarusiska folket arrangeras i samband med årsdagen till presidentvalet en demonstration. Arrangörerna är Svenska PEN, Reportrar utan gränser, Sveriges Författarförbund, Sveriges Journalistförbund, Olof Palme International Center och Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter. Karin Karlsbro, som är vice ordförande i Europaparlamentets delegation till Belarus kommer att hålla tal. 

Det är viktigt att vi är många som visar det belarusiska folket att de inte står ensamma i sin kamp för demokrati. Vår uppgift, i Sverige och i Europa, är att stötta Belarus väg till frihet”, säger Karin Karlsbro. 

Diktatorn Lukasjenko har suttit vid makten i 27 år och i sin desperation att hålla kvar makten begås fruktansvärda övergrepp mot befolkningen. Lukasjenkas aggressivitet är inte bara ett hot mot Belarus befolkning, han har visat sig kapabel att hota internationell säkerhet. 

“Varje människa ska kunna leva med värden som demokrati, rättsstatens principer och yttrandefrihet. Och det är ingen – ingen annan –  än folket i Belarus som ska ha makten över sin framtid”, avslutar Karin Karlsbro. 

Demonstrationen arrangeras på Sergels torg kl 12.00-14.00. Mer information hittar du på: https://www.facebook.com/events/2251428094993376 

För ytterligare kommentarer eller frågor kontakta:
Malin Källén
malin.kaellen@europarl.europa.eu
+32 492 51 16 96