Karin Karlsbros uppmaning: “Bojkotta Strasbourg!”

Karin Karlsbros uppmaning: “Bojkotta Strasbourg!”

Under Covid-pandemin har Europaparlamentets månatliga resor till Strasbourg ställts in och parlamentarikerna har istället röstat och haft debatter på distans eller från Bryssel. Men nästa vecka har man bestämt att parlamentet på nytt ska börja resa till Strasbourg. Liberalernas EU-parlamentariker Karin Karlsbro är kritisk till detta beslut och vill se att Strasbourg-sätet läggs ned för gott.  

“Jag kommer bojkotta denna flyttcirkus och rösta och delta på distans från Sverige, och jag uppmanar samtliga kollegor att göra detsamma. Vi är mitt i en pandemi, fortfarande har inte alla ledamöter eller personal fått vaccin, och att tvinga tusentals människor att resa helt i onödan och trängas på samma plats och riskera både smittspridning och att folk blir sjuka är fullständigt oansvarigt, säger Karlsbro.

Enligt EU-fördraget ska Europaparlamentets omröstningar ske i Strasbourg. Men merparten av det dagliga arbetet sker i Bryssel. Det betyder att en gång i månaden förflyttar sig tusentals parlamentariker och medarbetare fram och tillbaka mellan Bryssel och Strasbourg. 

Det är dags att Europaparlamentet får ett säte. ”Dessa resor kostar enorma summor, tär på klimatet och förstör parlamentets effektivitet. Europaparlamentets flyttcirkus måste få ett slut”, avslutar Karlsbro.

För ytterligare kommentarer eller frågor kontakta:
Malin Källén
malin.kaellen@europarl.europa.eu
+32 492 51 16 96