Karlsbro (L): Att slopa patenten på Covid-19 vaccinen kan bli förödande

Karlsbro (L): Att slopa patenten på Covid-19 vaccinen kan bli förödande

Just nu pågår diskussioner globalt om att tillfälligt slopa patenten för vaccin mot Covid-19. Frågan har diskuterats i världshandelsorganisationen WTO under lång tid men fick nytt liv när USAs president Joe Biden annonserade att USA var beredda att överväga någon form av undantag från patenträtten för just vaccin mot Covid-19. Idag debatterades frågan i Europaparlamentet. 

“Vi måste självklart kunna ompröva ståndpunkter och vara pragmatiska. Men vi ska inte skjuta oss själva i foten. Att slopa patenten för covid-vaccin låter omtänksamt. Men kan vara livsfarligt. Patent är avgörande för utveckling av vaccin och skulle tyvärr inte hjälpa den globala produktionen att bli snabbare,” säger Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro.

Karlsbro fortsätter med att kritisera utspelet av USA:s president Joe Biden:

“Om USA menar allvar med att leda kampen mot Corona så är det dags att leva upp till det. De kan börja med att avskaffa alla sina handelshinder som försvårar, fördyrar och förhindrar handel med vaccin.”

“Världen behöver inte mer vaccinprotektionism. Inte mer av vaccinpopulism. Inte fler politiska utspel. Vi behöver vaccin,” avslutar Karlsbro. 

Se hela Karin Karlsbros inlägg i Europaparlamentets debatt här: https://www.youtube.com/watch?v=lhmxhWuWvTk&t=2s 

För ytterligare kommentarer eller frågor kontakta:
Malin Källén
malin.kaellen@europarl.europa.eu
+32 492 51 16 96