Karlsbro (L): Bojkotta OS i Kina

Karlsbro (L): Bojkotta OS i Kina


Det står nu klart att USA kommer att genomföra en diplomatisk bojkott av vinter-OS i Kina som invigs den 4 februari nästa år. En diplomatisk bojkott innebär att inga regeringsföreträdare eller andra företrädare för landet kommer att delta i evenemanget men att landets idrottare fortfarande medverkar i spelen. 

Sverige och EU borde följa exemplet menar Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro.

“Kina kränker inte bara sina egna medborgares fri- och rättigheter utan hotar också Hong Kong och Taiwan. Förtrycket som drabbar bland annat uigurer är väl dokumenterat och rapporterna om slavarbete och systematiska övergrepp är ett faktum. Den svenska förläggaren Gui Minhai sitter fortfarande fängslad liksom tusentals andra politiska fångar. 

”Så länge Kina fortsätter att allvarligt kränka mänskliga rättigheter och dessutom sanktionerar europeiska forskare och politiker måste EU markera och inte spela med på diktatorernas villkor. Samtidigt måste sponsorer börja ta ansvar för vilka regimer de indirekt göder genom att stödja denna typ av evenemang” säger Karin Karlsbro, ledamot i utskottet för mänskliga rättigheter. 

Kina stod värd för sommar-OS så sent som 2008 och gav redan då upphov till diskussioner om huruvida landet borde få stå värd. Liknande diskussioner förs även i relation till fotbolls-VM för herrar som nästa vinter kommer spelas i Qatar. 

 “För att idrotten på riktigt ska få stå fri från politiken måste vi sluta vara naiva och låta stora mästerskap gå till stater som använder tävlingarna som propagandajippon. Det är dags att hela EU sätter ner foten och beslutar om en diplomatisk bojkott av OS i Kina. Detta gäller även Sverige,” avslutar Karlsbro.

För ytterligare kommentarer eller frågor kontakta:

Linnéa Bjärum

linnea.bjarum@europarl.europa.eu

+46 73 427 56 92