Karlsbro (L): CBAM – “Moderaterna sviker klimatet och förhandlingen”

Karlsbro (L): CBAM – “Moderaterna sviker klimatet och förhandlingen”

Europaparlamentets handelsutskott höll under måndagskvällen slutomröstningen om förslaget om en gränsjusteringsmekanism för koldioxid (CBAM), ett av flaggskeppsförslagen inom EU:s klimatpaket Fit for 55. 

I den slutgiltiga voteringen avvek den konservativa partigruppen EPP, där Moderaterna ingår (Jörgen Warborn), från den överenskommelse de på förhand godkänt och valde att rösta emot, vilket ledde till att förslaget föll i sin helhet. 

Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro som varit handelsutskottets huvudförhandlare för förslaget är djupt besviken över resultatet, där förslaget röstades ned med endast en rösts marginal.

“Vi vet att den mest effektiva åtgärden för att få ner utsläppen vore en global prissättning av koldioxid. Så länge en sådan inte är möjlig måste vi hitta andra vägar framåt för att undvika att företag eller produktion flyttas till länder med inget eller betydligt lägre pris på utsläpp. Att EPP och Moderaterna oannonserat väljer att rösta emot den kompromiss där vi gått dem till mötes på flera punkter är inte bara ett svek som förhandlingspartner, det är framförallt ett stort svek mot det globala klimatarbetet” säger Karlsbro.

Förslaget om CBAM innebär att vissa varor med stora utsläpp som importeras till EU kommer behöva betala en kostnad för de utsläpp som produktionen inneburit som motsvarar vad samma produkt fått betala för sina utsläpp om produktionen hade skett inom EU där vi prissätter koldioxid genom utsläppshandelssystemet ETS. 

“Internationell handel är vårt viktigaste klimatpolitiska verktyg och idag slängde tyvärr EPP bort en viktig chans att använda detta verktyg. Men fighten går vidare och nu fokuserar jag på att se till att göra parlamentets slutliga position så bra som möjligt i miljöutskottet” avslutar Karlsbro.

För ytterligare kommentarer eller frågor kontakta:
Linnéa Bjärum
linnea.bjarum@europarl.europa.eu
+46 73 427 56 92