Karlsbro (L): Det är Lukasjenka, inte Tichanovskij som ska låsas in

Karlsbro (L): Det är Lukasjenka, inte Tichanovskij som ska låsas in

Den belarusiske oppositionsledaren Sergej Tichanovskij har idag dömts till 18 års fängelse. Tichanovskij greps i maj 2020 efter att ha planerat att ställa upp i presidentvalet. 

Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro är vice ordförande för parlamentets delegation till Belarus. “Det är ett djupt sorgligt besked vi nåtts av. Det är Lukasjenka som borde åtalas och dömas” säger Karlsbro.

Sergej Tichanovskij är gift med Svetlana Tichanovskaja som ställde upp i och vann valet som hon sedan fick stulet från sig av Lukasjenka. Hon kommenterar domen mot sin make på Twitter: ”Diktatorn hämnas offentligt på sina starkaste motståndare. Medan han gömmer undan politiska fångar i slutna rättegångar hoppas han kunna fortsätta sitt förtryck i tystnad, men världen ser på”. Just nu hålls 920 personer som politiska fångar i Belarus enligt människorättsorganisationen Viasna.

Karin Karlsbro vill se ytterligare handling från EU mot Belarus regim. “Vi har ett ansvar att inte låta Lukasjenka komma undan. Vi vet att sanktioner fungerar och vi behöver sätta in fler. Dessutom måste vi använda de juridiska verktyg som finns för att åtala diktatorn Lukasjenka som den internationella brottsling han är. Det är Lukasjenka som ska låsas in, medan Tichanovskji och alla andra politiska fångar ska friges” avslutar Karlsbro.

För ytterligare kommentarer eller frågor kontakta:
Linnéa Bjärum
linnea.bjarum@europarl.europa.eu
+46 73 427 56 92

Är du intresserad av ämnet kan du även läsa Karin Karlsbros ledare i Borås tidning om Belarus politiska fångar och intervjun med den fria belarusiska mediekanalen Charter97 om hur Lukasjenka ska ställas inför rätta.