Karlsbro (L): “Domen mot Ales Bjaljatski är ren ondska”

Karlsbro (L): “Domen mot Ales Bjaljatski är ren ondska”

Den belarusiska människorättskämpen Ales Bjaljatski som tilldelades Nobels fredspris 2022 har idag dömts till 10 års fängelse. Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro, vice ordförande i parlamentets delegation till Belarus, är bestört över beskedet. 

“Ales är en av de minst 1458 människor som idag hålls politiskt fängslade i Belarus. Domen mot honom är ren ondska från en desperat diktator som håller sin befolkning i skräck. Lukasjenkas terror måste få ett slut. Sverige och i Europa måste fortsätta stötta Belarus väg till frihet” säger Karlsbro.

Ales Bjaljatski är grundaren av den belarusiska människorättsorganisationen Viasna och sitter politiskt fängslad sedan den 14 juli 2021. Idag den 3:e mars sitter 1458 personer i politisk fångenskap i Belarus. Karin Karlsbro menar att domen mot Bjaljatski måste tas som en uppmaning till omvärlden att intensifiera ansträngningarna och ta till handling för ett fritt Belarus och avsätta Lukasjenka.

“Sist jag mötte Ales var i november 2020 när vi åt lunch i Gamla stan, i samband med att han tog emot Right Livelihood-priset. Ett halvår senare fängslades han. Vi har ett ansvar att inte låta Lukasjenka komma undan. Vi vet att sanktioner fungerar och vi behöver sätta in fler. Dessutom måste vi använda de juridiska verktyg som finns för att åtala diktatorn Lukasjenka som den internationella brottsling han är. Det är Lukasjenka som ska låsas in, medan Ales och alla andra politiska fångar ska friges” säger Karlsbro.För ytterligare kommentarer eller frågor kontakta:
Linnéa Bjärum
linnea.bjarum@europarl.europa.eu
+46 73 427 56 92