Karlsbro (L): “Domen mot Tsikhanouskaya är en dom mot alla belarusier som röstade för förändring”

Karlsbro (L): “Domen mot Tsikhanouskaya är en dom mot alla belarusier som röstade för förändring”

Idag meddelade en domstol i Minsk domen mot belarus folkvalda president Sviatlana Tsikhanouskaya som befinner sig i exil sedan diktatorn Lukasjenka stal valet 2020. 

Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro, vice ordförande i parlamentets delegation till Belarus, är bestört över beskedet. 

“Det 15-åriga fängelsestraffet som avkunnades mot Tsikhanouskaya och domarna mot fyra andra politiker som utmanat Lukasjenka om makten, är en dom mot alla belarusier som deltog i valen 2020 och som röstade för förändring” säger Karlsbro. 

Så sent som i onsdags deltog Tsikhanouskaya i ett möte på Europaparlamentet där Karlsbro deltog. Tsikhanouskaya upprepade behovet av fortsatt och ökat europeiskt stöd till det demokratiska Belarus. 

“Domen visar diktatorn Lukasjenkas desperation.  Dagens dom kommer efter ännu en skenrättegång mot en demokratiskt vald ledare. Lukasjenkas terror måste få ett slut. Sverige och i Europa måste fortsätta stötta Belarus väg till frihet. Det är inte  Tsikhanouskaya som ska sitta bakom galler, det är Lukasjenka som ska åtalas och dömas för alla de brott och övergrepp han och hans regim gjort sig skyldiga till säger Karlsbro.

För ytterligare kommentarer eller frågor kontakta:
Linnéa Bjärum
linnea.bjarum@europarl.europa.eu
+46 73 427 56 92