Karlsbro (L): “Ett erkännande för Ales Bjaljatski och alla andra politiska fångar i Belarus”

Karlsbro (L): “Ett erkännande för Ales Bjaljatski och alla andra politiska fångar i Belarus”

Nobels fredspris tilldelas i år belarusiske människorättskämpen Ales Bjaljatski, ukrainska människorättsorganisationen Center for Civil Liberties och ryska människorättsorganisationen Memorial. Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro, vice ordförande i parlamentets delegation till Belarus, är mycket glad över erkännandet för kampen som demokratiaktivisterna i Belarus för. 

“Ales är en av de 1348 människor som idag sitter politiskt fängslade i Belarus. En desperat diktator håller sin befolkning i skräck. Lukasjenkas terror måste få ett slut. Nobelpriset är ett erkännande för deras mod och visar det belarusiska folket att de inte står ensamma i sin kamp för demokrati. Vår uppgift, i Sverige och i Europa, är att fortsätta stötta Belarus väg till frihet” säger Karlsbro.

Ales Bjaljatski är grundaren av den belarusiska människorättsorganisationen Viasna och sitter politiskt fängslad sedan den 14 juli 2021. Idag den 7e oktober sitter 1348 personer i politisk fångenskap i Belarus. Karin Karlsbro hoppas att tilldelningen av priset kan sätta ytterligare press på omvärlden att ta till handling för ett fritt Belarus och avsätta Lukasjenka.

“Sist jag mötte Ales var i november 2020 när vi åt lunch i Gamla stan, i samband med att han tog emot Right Livelihood-priset. Ett halvår senare fängslades han. Vi har ett ansvar att inte låta Lukasjenka komma undan. Vi vet att sanktioner fungerar och vi behöver sätta in fler. Dessutom måste vi använda de juridiska verktyg som finns för att åtala diktatorn Lukasjenka som den internationella brottsling han är. Det är Lukasjenka som ska låsas in, medan Ales och alla andra politiska fångar ska friges” säger Karlsbro.

För ytterligare kommentarer eller frågor kontakta:
Linnéa Bjärum
linnea.bjarum@europarl.europa.eu
+46 73 427 56 92