Karlsbro (L): EU måste ta skuggflottan på allvar

Karlsbro (L): EU måste ta skuggflottan på allvar

Idag kom nyheten att ett skadat fartyg lastat med 20 000 ton ammoniumnitrat kan segla genom svenskt vatten på väg från Norge på väg till Litauen. Fartyget som lastades i Ryssland nekades tillträde till hamnen i Tromsö och är nu istället på väg till Klaipeda genom Östersjön.

Östersjöländerna har redan sedan tidigare ett stort problem med fartyg ur den så kallade skuggflottan som transporterar olja under det överenskomna pristaket på rysk olja. Ofta med fartyg som är oförsäkrade och på grund av deras sjöoduglighet utgör en miljöfara i händelse av olycka. Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro skrev i våras tillsammans med baltiska kollegor i Europaparlamentet om frågan. 

“Jag har flera gånger lyft riskerna med sjöodugliga fartyg som seglar i ryska ärenden med ofullständiga försäkringar och utgör en fara för både vår säkerhet och miljön i Östersjön. Senast i veckan tog jag upp frågan med den tillträdande utrikeschefen i EU, Kaja Kallas”  säger Karlsbro.

Det har även visat sig att flera av fartygen som haft kopplingar till Ryssland misstänks ägna sig åt underrättelseverksamhet. I våras rapporterades det att det fanns dokumentation på att vissa av fartygen kan användas för spioneri.

“I det allvarliga säkerhetsläge vi befinner oss i så behövs skarpare verktyg för att kontrollera de fartyg som seglar i Östersjön, för att exempelvis säkerställa att de har fullständiga försäkringar. Det behövs fler inspektioner och att fler fartyg än idag omfattas av sanktioner från EU”  säger Karlsbro.

För ytterligare kommentarer eller frågor kontakta:
Linnéa Bjärum
linnea.bjarum@europarl.europa.eu
+46 73 427 56 92