Karlsbro (L): Friends Arena borde lysas upp i solidaritet inför fotbollsmatchen mellan Tyskland och Ungern

Karlsbro (L): Friends Arena borde lysas upp i solidaritet inför fotbollsmatchen mellan Tyskland och Ungern

Münchens borgmästare bad UEFA om att ikväll få lysa upp fotbollstadion Allianz Arena i regnbågens färger som en protest mot den HBTQI-fientliga lag som röstades igenom i Ungern så sent som i förra veckan. UEFA:s ledning nekade önskemålet och gav istället förslag på andra datum att lysa upp stadion. 

Liberalernas EU-parlamentariker Karin Karlsbro är besviken över beslutet och har nu uppmanat Stockholm Lives VD att lysa upp Friends Arena. 

“Det är en rent igenom homofobisk lag som gått igenom i Ungern och den går helt tvärt emot de värden som EU och även UEFA och resten av idrottsvärlden säger sig stå bakom,” inleder Karin Karlsbro.

Lagen, som har blivit starkt kritiserad av oppositionspartier och organisationer för mänskliga rättigheter, förbjuder skolor att sprida och använda material som kan anses främja homosexualitet och könskorrigering. 

“Om Friends Arena, likt andra arenor runt om i Europa, ikväll skulle kunna lysas upp i regnbågens färger skulle det vara ett viktigt och välkommet ställningstagande, för alla människors lika värde, en princip som står över partipolitik, i en tid där utvecklingen för de mest grundläggande mänskliga rättigheter går bakåt i Europa,” fortsätter Karin Karlsbro. 

Se Karin Karlsbros brev bifogat. 

För ytterligare kommentarer eller frågor kontakta:
Malin Källén
malin.kaellen@europarl.europa.eu
+32 492 51 16 96