Karlsbro (L): “Kan vi sanktionera en gruva så kan vi sanktionera disciplinnämnden”

Karlsbro (L): “Kan vi sanktionera en gruva så kan vi sanktionera disciplinnämnden”

EU-kommissionens talesperson Balazs Ujvari meddelar idag att EU kommer att hålla inne pengar till Polen, för att få landet att betala de böter som EU:s domstol dömt ut efter att Polen vägrat att stoppa verksamheten vid en kolgruva nära Tjeckien.  

Eftersom pengarna inte har inkommit ska EU-kommissionen nu börja dra av böterna från andra utbetalningar ett tillvägagångssätt som inte tidigare använts. 

Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro hoppas att dagens beslut är starten på en ny och tuffare linje från kommissionen mot Polen som under en längre tid trotsat EU i fråga om rättsstatens principer.

“EU är ett samarbete, inte en bankomat. Medlemsländer som obstruerar mot EU:s grundläggande värden ska få kännbara konsekvenser. Kan man använda den här metoden för en gruva finns det ingen anledning att den inte ska kunna sättas in mot nedmontering av det oberoende domstolsväsendet” säger Karlsbro.

Polen utdömdes i höstas att betala böter om 1 miljon EUR dagligen tills dess att landets disciplinnämnd för domare avskaffats. Landet har sedan dess vägrat att betala böterna. 

“Jag hoppas att det leder till att EU blir snabbare, tuffare och agerar hårdare med sanktioner mot länder som inte respekterar gemensamt fattade beslut” avslutar Karin Karlsbro.

För ytterligare kommentarer eller frågor kontakta:
Linnéa Bjärum
linnea.bjarum@europarl.europa.eu
+46 73 427 56 92