Karlsbro (L) kommenterar Ulf Kristerssons presentation av ordförandeskapet i Europaparlamentet

Karlsbro (L) kommenterar Ulf Kristerssons presentation av ordförandeskapet i Europaparlamentet

Sveriges statsminister Ulf Kristersson har just presenterat de svenska prioriteringarna under ordförandeskapet i Europaparlamentet i Strasbourg.

Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro var på plats och deltar i debatten som kan ses i efterhand här

Karlsbro kommenterar Kristerssons tal till parlamentet:

“Statsministern gav parlamentet ett tydligt EU-vänligt budskap och fastslog Sveriges helhjärtade roll i det europeiska samarbetsprojektet. 

Jag är glad att statsminister Ulf Kristersson är så tydlig om att Sverige som ordförande kommer att jobba hårt för att EU ska hålla ihop kring de värden som vi värderar allra högst. Att EU är ett samarbete av demokratier.

Budskapet till Europas alla högerpopulister är kristallklart. Det måste betyda att respekterar man inte spelreglerna så får det konsekvenser. Vänder man EU:s gemensamma värden ryggen, tackar man också nej till att ta del av fonder och bidrag. EU är ett samarbete. Inte en bankomat.

Ett starkt, demokratisk EU är förutsättningen för att fortsätta utveckla EU som är världens viktigaste miljöorganisation. Ett EU som tar på sig ledartröjan i det globala klimatarbetet och som hindrar nationalism och klimatförnekelse från att bromsa in tempot i det europeiska miljöarbetet. Att Statsministern fastslår att Sverige vill ro miljösatsningen Fit For 55 – paketet i hamn är ett viktigt besked för Europa.

Ukraina slåss inte bara för sin egen existens. Utan också för oss. Att enat fortsätta stödja Ukraina och stoppa Rysslands vansinniga krig är EU:s och ordförandeskapets allra viktigaste uppdrag. Om det är vi alldeles särskilt eniga och ska hålla ihop” säger Karin Karlsbro.

För ytterligare kommentarer eller frågor kontakta:
Linnéa Bjärum
linnea.bjarum@europarl.europa.eu
+46 73 427 56 92