Karlsbro (L) kräver avskaffad vetorätt i EU:s utrikespolitik efter Ungern igen blockerat kritik mot Kina

Under det senaste mötet i EU:s ministerråd för utrikesministrar har Ungern stått i vägen för att hitta enlighet kring kritik mot Kina. För att fatta beslut inom utrikespolitik i EU krävs konsensus. Vilket innebär att alla länder har vetorätt i alla frågor. Kritiken som övriga utrikesministrar var överens om gäller Kinas urholkande av demokratin och självstyret i Hongkong. Denna händelse har i veckan kritiserats hårt av den tyska utrikesministern, Heiko Maas, i media. 

Kina är världens största diktatur och måste behandlas därefter. Deras sanktioner mot folkvalda parlamentariker, forskare och andra som lyft kritik mot Kina är ett tydligt bevis på att EU behöver markera tydligt att det är oacceptabelt,” säger Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro (L), ledamot i underutskottet för mänskliga rättigheter som nu är under sanktioner från Kina.

“Idag har vi en situation i EU som innebär att länder som Ungern kan hålla hela unionens utrikespolitik gisslan. Orban binder sig allt tightare till Kina och vi har sett att Ungern gång på gång stoppar gemensam EU-aktion mot Kina. Detta är ohållbart. Vi behöver byta system och rösta igenom utrikespolitiska uttalanden med kvalificerad majoritet”, menar Karlsbro.

“Den svenska regeringen måste tydligt och ljudligt ansluta till Tysklands kritik av Ungern för blockeringen av kritik mot Kina och på riktigt arbeta i rådet för att avskaffa vetorätten i utrikespolitiken. Vi måste stå upp för mänskliga rättigheter, och det innebär att stå starkt mot både Ungern och Kina,” avslutar Karlsbro.

För mer information eller kommentar kontakta:
Malin Källén
malin.kaellen@europarl.europa.eu
+32 492 51 16 96