Karlsbro (L) kräver stopp för kinesisk folkmordsguvernör på väg till Bryssel

Karlsbro (L) kräver stopp för kinesisk folkmordsguvernör på väg till Bryssel

Kinas EU-ambassadör Fu Cong har bjudit in representanter från EU:s medlemsländer till ett möte med Xinjiangs guvernör Erkin Tuniyaz rapporterar Politico

Tuniyaz är nyvald guvernör för Xinjiang-provinsen där kinesiska staten begår grova övergrepp mot mänskliga rättigheter och håller den uighuriska befolkningen i interneringsläger. I lägren genomförs inte bara politisk indoktrinering och tortyr, utan även ett cyniskt utnyttjande för tvångsarbete i stor skala för kinesisk export. Tuniyaz är personligen ansvarig för att ha stoppat fångar från att fly lägren. 

Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro kräver att EU:s utrikeschef Josep Borrell omedelbart agerar och säkerställer att varken någon EU-representant eller representant från medlemsländerna träffar guvernören under besöket i Bryssel. 

Karlsbro menar också att guvernören ska föras upp på EU:s sanktionslista och begär ett tydligt svar av Borrell även kring detta. 

“En representant för det kinesiska folkmordsprojektet ska straffas, inte bjudas in till möten. Det är fullkomligt uteslutet att någon representant för EU skulle träffa guvernör Tuniyaz och på det sättet legitimera den kinesiska regimens övergrepp. Det finns inget att diskutera. Borrell är skyldig att agera” säger Karlsbro. 

För ytterligare kommentarer eller frågor kontakta:
Linnéa Bjärum
linnea.bjarum@europarl.europa.eu
+46 73 427 56 92