Karlsbro (L): “Låt Moldavien EU-surfa”

Karlsbro (L): “Låt Moldavien EU-surfa”

Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro, besökte förra veckan Moldaviens huvudstad Chisinau med en delegation från Europaparlamentet. Där träffade hon bland annat premiärministern och parlamentets talman, samt andra ledande politiker och representanter från näringsliv och civilsamhälle. 

Imorgon den 3 mars, är det ett år sedan Moldavien ansökte om medlemskap i EU och i början av sommaren tilldelades landet formell kandidatstatus. Moldavien är det land utanför Ukraina som ekonomiskt och säkerhetsmässigt drabbats allra hårdast av Rysslands krig mot Ukraina. 

“Att välkomna Moldavien, liksom Ukraina, in i den europeiska familjen är helt rätt. Europeisk integration innebär att landet stärker förutsättningarna för ekonomiskt tillväxt men också fred och säkerhet. Men det kräver att hela landet, fortsätter på den inslagna vägen och reformerar ekonomin och rättsväsendet. Det är förutsättningen för att få bukt med den korruption som skadar landets ekonomi och undergräver demokratin, rättsstaten och effektiv förvaltning” säger Karlsbro.

EU bidrar i nuläget med ett omfattande ekonomiskt stöd till landet. I januari lade kommissionen fram ett utökat stödpaket om 145 miljoner EUR. Detta förslag röstade parlamentets handelsutskott ja till igår. 

“Men ska EU på riktigt börja betyda någonting för vanliga moldaver måste den europeiska integrationen också fyllas av konkret innehåll som gör livet lättare för vanliga medborgare redan nu” säger Karlsbro.

Av Moldaviens tre och en halv miljoner invånare har runt en tredjedel lämnat landet för att bo och arbeta utomlands. De flesta av dessa lever idag i olika länder runt om i EU. Karlsbro framhåller därför att inkludera Moldavien i EU:s regelverk för fri roaming, på samma sätt som Ukraina, som en viktig och efterfrågad insats för Moldaviens befolkning.

“Alla jag mötte under mitt besök, från ministrar till företagare, människorättsaktivister och diplomater, lyfte behovet av rimliga kommunikationer med omvärlden. Priserna gör det svårt för ekonomiskt utsatta hushåll att kommunicera med resten av Europa. Att ha kontakt med sin familj eller sköta sitt företag från utlandet är idag väldigt dyrt. Samtidigt är behovet av kommunikation mycket stort i en tid av kris och krig och där rykten florerar” avslutar Karlsbro.

För ytterligare kommentarer eller frågor kontakta:
Linnéa Bjärum
linnea.bjarum@europarl.europa.eu
+46 73 427 56 92