Karlsbro (L): Ny överenskommelse om tullkvoter på jordbruksvaror för EU-Ukraina

Karlsbro (L): Ny överenskommelse om tullkvoter på jordbruksvaror för EU-Ukraina

Under måndagen meddelade EU-kommissionen att EU och Ukraina har nått en överenskommelse om ett nytt långsiktigt frihandelsavtal. På fredagseftermiddagen presenterades det detaljerade förslaget med föreslagna tullkvoter på jordbruksprodukter.

Ukraina har sedan juni 2022 kunnat exportera varor tullfritt på den europeiska marknaden. Den 5 juni 2025 ersattes tullfriheten med ett nytt tillfälligt avtal som utgick från de tullkvoter som gällde innan krigsutbrottet. Det nya långsiktiga avtalet som nu presenterats innebär en förbättring jämfört med de handelsvillkor för Ukraina som gällde innan 2022 men en markant försämring i jämförelse med den tullfrihet som gällde fram tills juni i år. 

“Det är positivt att EU äntligen har gått i mål med förhandlingarna om ett nytt långsiktigt avtal med Ukraina. Tullfriheten har inneburit en livlina för den ukrainska ekonomin och vi har drivit på för att Ukraina skulle få ett mer generöst avtal. Att försämra villkoren för Ukraina under brinnande krig är ett moraliskt och geopolitiskt misstag”, säger Liberalernas Karin Karlsbro som är Europaparlamentets förhandlare för handel och ekonomiskt stöd till Ukraina.

Kommissionen håller för närvarande på att färdigställa de juridiska texterna i handelsavtalet och kommer att överlämna dem till rådet under de kommande veckorna. Besluten i Rådet och Associeringskommittén för EU–Ukraina i konstellationen för handelsfrågor, förväntas fattas strax efter sommaruppehållet.

Översynen av DCFTA-avtalen med Ukraina och Moldavien kommer också att diskuteras på Internationella handelsutskottets möte den 14 juli.

Bifogat finns kommissionens förslag på nya importkvoter för jordbruksprodukter från Ukraina: 

  • Exempelvis föreslås en gräns på 100 000 ton för socker, medan Ukraina under 2024 exporterade nästan 250 000 ton till EU. 
  • För vete föreslås en gräns på 1,3 miljoner ton, jämfört med att Ukrainas export på drygt 5,7 miljoner ton under samma period.
  • Andra produkter som inte anses vara känsliga för EU kommer fortsatt vara tullfria, exempelvis svamp och fermenterad mjölk. 

(Beräkningarna är gjorda av Europaparlamentets Internationella handelsutskott och är ungefärliga)

Mot bakgrund av Ukrainas gradvisa integration i EU:s inre marknad och landets utsikter till anslutning innehåller överenskommelsen även en klausul om att en översyn ska göras av avtalet. 

“Jag kommer nu noggrant analysera avtalet och mitt fokus framåt kommer att vara att Ukraina så snart som möjligt kan bli en del av den inre marknaden och fullvärdig medlem i EU. Ukrainas anpassningar till europeiska standarder måste innebära ökad tillgång till marknaden”, avslutar Karlsbro

För ytterligare kommentarer eller frågor kontakta:
Linnéa Bjärum
linnea.bjarum@europarl.europa.eu
+46 73 427 56 92