Karlsbro (L) om regeringens OS-besked: ”Otroligt fegt”

Karlsbro (L) om regeringens OS-besked: ”Otroligt fegt”

Flera länder som USA, Storbritannien och Australien har meddelat att de kommer att genomföra en diplomatisk bojkott mot OS i Peking, en markering mot Kinas grova brott mot mänskliga rättigheter. Anders Ygeman meddelar nu att Sveriges regering inte kommer att åka till OS. I sin kommunikation gör man dock tydligt att det inte är fråga om någon diplomatisk bojkott, utan att beslutet grundar sig på pandemin och den ökade smittspridningen. 

”Den svenska regeringens feghet och undfallenhet mot Kina är provocerande. Genom att så tydligt kommunicera att beslutet inte är politiskt så missar man möjligheten att ge stöd till alla demokrati- och människorättsaktivister som kämpar för frihet“ säger Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro som i början av december krävde en svensk diplomatisk bojkott av OS i Kina på grund av den auktoritära regimens grova brott mot mänskliga rättigheter. 

Kina kränker inte bara sina egna medborgares fri- och rättigheter utan hotar också Hong Kong och Taiwan. Förtrycket som drabbar bland annat uigurer är väl dokumenterat och rapporterna om slavarbete och systematiska övergrepp är ett faktum. Den svenska förläggaren Gui Minhai sitter fortfarande fängslad liksom tusentals andra politiska fångar.

“Den socialdemokratiska regeringen saknar kompass när det gäller att stå upp för demokratiska värderingar när det handlar om Kina. Det är inte bara fegt, det är farligt” avslutar Karlsbro.

För ytterligare kommentarer eller frågor kontakta:

Linnéa Bjärum

linnea.bjarum@europarl.europa.eu

+46 73 427 56 92