Karlsbro (L) presenterar sin rapport om CBAM i miljöutskottet

Karlsbro (L) presenterar sin rapport om CBAM i miljöutskottet

Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro är huvudförhandlare i Europaparlamentets handelsutskott för förslaget om en gränsjusteringsmekanism för koldioxid (CBAM), ett av flaggskeppsförslagen inom EU:s klimatpaket Fit for 55. 

Imorgon (onsdag 2/2) presenterar Karlsbro sin rapport med vilka ändringar som hon anses behövs ur ett handelsperspektiv till miljöutskottet ENVI. Sammanträdet kan följas här från 09:00 (CBAM förväntas behandlas från ca 10.45).

“Om de globala utsläppen ska minska räcker det inte att adressera klimatet som samvetsfråga. Det är bara genom att tala i pengar som vi kan ändra beteendet hos den som inte bryr sig om att minska sitt eget klimatavtryck” säger Karlsbro.

Förslaget innebär att vissa varor med stora utsläpp som importeras till EU kommer behöva betala en kostnad för de utsläpp som produktionen inneburit som motsvarar vad samma produkt fått betala för sina utsläpp om produktionen hade skett inom EU där vi prissätter koldioxid genom utsläppshandelssystemet ETS. 

“Handelspolitiken är vårt viktigaste klimatpolitiska verktyg. När EU använder sina samlade muskler som handelspartner kan vi få andra att följa med i den gröna omställningen som behövs. Utsläppen måste ned, då måste det kosta att släppa ut – oavsett var utsläppen sker” säger Karin Karlsbro.

Tidsplan för det fortsatta arbetet:

24-25 januari 2022Behandling av ändringsförslag i handelsutskottet INTA
28 februari 2022Votering i INTA
Våren 2022Handelsutskottets ståndpunkter skickas till ENVI
Karlsbro kommer som rapportör för INTA delta i förhandlingen i ENVI
11 maj 2022Votering i ENVI
6-9 juni 2022Votering i hela parlamentet på det slutliga paketet
Sommaren 2022Förhandlingar mellan rådet, parlamentet och Kommissionen 
Hösten 2022Votering i hela parlamentet på den slutliga kompromissen
1 januari 2023CBAMs testperiod börjar 

För ytterligare kommentarer eller frågor kontakta:
Linnéa Bjärum
linnea.bjarum@europarl.europa.eu
+46 73 427 56 92