Karlsbro (L): “Skamligt att parlamentet röstar ned klimatpolitiken”

Karlsbro (L): “Skamligt att parlamentet röstar ned klimatpolitiken”

Under veckans plenarsession i Strasbourg behandlar Europaparlamentet förslagen inom ramen för EU:s stora klimatpaket Fit for 55. Idag har parlamentet röstat nej till förslaget om en reformering av systemet för handel med utsläppsrätter (ETS) för att nå EU:s klimatmål till år 2030 och 2050. Nu kommer frågan att skickas tillbaka till miljöutskottet, för att hitta en ny kompromiss som kan få majoritet i utskottet och sedan i parlamentet som helhet. 

Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro är djupt besviken över resultatet. Detta leder till att även fler delar av klimatpaketet Fit for 55, däribland gränsjusteringsmekanismen för koldioxidutsläpp (CBAM) som Karlsbro varit handelsutskottets huvudförhandlare för, också skickas tillbaka.

“Efter en lång och svår förhandling valde EPP att vända den kompromiss mellan Europaparlamentets mittengrupper, Renew Europe, EPP och S&D, ryggen och samarbeta med de högerextrema för sänkta klimatambitioner. Det är skamligt. De konservativa måste inse att vi behöver få en ambitiös klimatpolitik på plats, både för att rädda klimatet och för att värna EU:s fortsatta konkurrenskraft. 

Att socialdemokraterna sedan i slutvoteringen av hela förslaget, väljer att kroka arm med parlamentets både höger- och vänsterextremister för att fälla hela förslaget är oansvarigt. Vänstersidan måste acceptera att de behöver kompromissa för att alls nå några framsteg i klimatarbetet. 

Att båda sidor använde sig av parlamentets extrema ytterkanter för att ställa till det när man inte fick precis som man själva ville är ovärdigt. EU ska vara världsledande i kampen mot klimatkrisen inte populister eller protektionister. 

Klimatkrisen är akut. Det oseriösa agerandet som gjorde att förslaget föll gör mig genuint förbannad” avslutar Karin Karlsbro. 

För ytterligare kommentarer eller frågor kontakta:
Linnéa Bjärum
linnea.bjarum@europarl.europa.eu
+46 73 427 56 92