Karlsbro (L): Skamligt att SVT bjudit in Belarus till Melodifestivalens jury

Karlsbro (L): Skamligt att SVT bjudit in Belarus till Melodifestivalens jury

Under dagen presenterade SVT vilka länder som kommer ingå i den internationella juryn till lördagens final av Melodifestivalen. I år kommer juryn bestå av: Albanien, Cypern, Frankrike, Island, Israel, Nederländerna, Schweiz och Belarus. 

“SVT:s beslut att bjuda in Belarus till den internationella juryn i årets Melodifestival är, rent ut sagt, förjävligt. Chefen för det belarusiska TV-bolaget är Lukasjenkas knähund och har gjort stationen till en ren propagandamaskin. Han står på EU:s sanktionslista för brott mot mänskliga rättigheter! Detta bolag väljer alltså SVT att bjuda in till fest!”, säger Karin Karlsbro (L) europaparlamentariker och vice ordförande i Europaparlamentets delegation till Belarus.

Den internationella juryn beslutar tillsammans med tittarnas röster vem som vinner Melodifestivalen. Juryn är ett urval av länder som kommer tävla i Eurovision Song Contest samma år. Antalet länder i juryn har varierat med tiden men har under senare år varit 8, och så också i år. I år är det planerat att 40 länder ska delta i Eurovision. 

“Vilka länder som ska ingå i den internationella juryn är helt upp till SVT och det gör att det är helt omöjligt att förstå hur de resonerar. Melodifestivalen är hela sveriges fest, som firar hur musik enar oss. Genom att bjuda in den belarusiska statliga TV-bolaget ställs festen in. 

Med detta val gör SVT politik av Melodifestivalen. De bör ta sitt ansvar och antingen byta ut Belarus eller leva med att vi i år bara har sju länder i juryn”, avslutar Karlsbro. 

För mer information eller kommentar kontakta:
Malin Källén
malin.kaellen@europarl.europa.eu
+32 492 51 16 96