Karlsbro (L): Släng ut Baskov från hockeyrinken på livstid

Karlsbro (L): Släng ut Baskov från hockeyrinken på livstid

Internationella ishockeyförbundet IIHF meddelar idag att Belarusiska ishockeyförbundets ordförande Dmitrij Baskov stängs av från den internationella ishockeyn under fem år. Utredningen som ligger till grund för beslutet och har pågått under 10 månader fastslår bland annat att Baskov utnyttjat sin position för att försöka påverka andra att stötta den belarusiska regeringen och Lukasjenka samt hotat och diskriminerat oliktänkande idrottare. Baskov har även misstänkts för inblandning i den belarusiske medborgaren Roman Bondarenkos död i november 2020.

Karin Karlsbro, Europaparlamentariker (L) och vice ordförande för parlamentets delegation till Belarus, menar att IIHFs beslut inte duger. Baskov borde uteslutas på livstid. 

“Jag önskar att ishockeyförbundet vågat ställa sig på demokratirörelsens sida och klargjort att Baskov förverkat sin plats inom idrotten. Att säga att han är välkommen tillbaka igen om fem år är ett hån mot alla belarusier och i synnerhet mot alla politiska fångar.” säger Karlsbro.

Karin Karlsbro framhåller idrott och underhållning som viktiga delar i Lukasjenkas propagandamaskin. Hon har tidigare bland annat krävt en flytt alternativt svensk bojkott av det VM i ishockey som planerades att genomföras i Minsk, och uteslutning av Belarus från deltagande i Eurovision Song Contest.

“Jag hoppas att ishockeyförbundet inte vill låta sig användas som arena för propaganda och förtryck” avslutar Karlsbro.

För ytterligare kommentarer eller frågor kontakta:
Linnéa Bjärum
linnea.bjarum@europarl.europa.eu
+46 73 427 56 92