Karlsbro (L): Sverige får inte fördröja sanktioner mot Belarus

Karlsbro (L): Sverige får inte fördröja sanktioner mot Belarus

Läget trappas upp vid den polska gränsen i Belarus där tusentals migranter samlats för att ta sig över till den polska sidan. Situationen ses som ett försök från Belarus att destabilisera EU och unionens yttre gräns.

Många kräver nu ytterligare sanktioner mot den belarusiska regimen och EU kraftsamlar för att få nya sanktionspaket på plats. När medlemsländernas utrikesministrar sammanträder i rådet på måndag (15/11) finns det möjlighet att fatta beslut om fler sanktioner. Men enligt diplomatkällor till Politico väntas inget beslut att fattas på måndag på grund av Sverige. Det hänvisas då till att svensk lagstiftning kräver att frågor behandlas av riksdagens EU-nämnd innan de når rådet. 

Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro, ledamot i utskottet för mänskliga rättigheter och vice ordförande för parlamentets delegation till Belarus kräver att regeringen agerar för att skynda på processen så att man garanterar att rådet har möjlighet att fatta beslut på måndag. 

“Regimen i Belarus utnyttjar skoningslöst levande människor som murbräcka i ett politiskt maktspel. Det finns alla möjligheter att besluta i Riksdagen med korta ledtider. Under budgetförhandlingarna förra året kunde EU-nämnden kallas in dygnet runt för telefonsammanträden med 20 minuters varsel. Om uppgifterna om att Sverige kommer att stå i vägen visar sig stämma finns det inga ursäkter för regeringen att inte ha agerat”  säger Karin Karlsbro. 

För ytterligare kommentarer eller frågor kontakta:
Linnéa Bjärum
linnea.bjarum@europarl.europa.eu
+46 73 427 56 92