Karlsbro (L) uppmanar till bred bojkott efter spritjättens besked “Pernod Ricard har inga ursäkter”

Karlsbro (L) uppmanar till bred bojkott efter spritjättens besked “Pernod Ricard har inga ursäkter”

I förra veckan meddelade Absolut Company att de omprövar beslutet att börja exportera Absolut Vodka till Ryssland igen. Beskedet kom efter att de mottagit massiv kritik från såväl affärspartners som politiker, bland dem Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro som då kallade beslutet att åter öppna för rysk export för “en fin present till Putin”

Idag rapporterar den franska nyhetsbyrån AFP att moderbolaget Pernod Ricard bekräftat att stoppet enbart gäller produkten Absolut Vodka och inte resten av företagets sortiment som alltså fortsätter att säljas till Ryssland. 

 “Exporten till Ryssland är ett aktivt beslut som i praktiken understödjer den ryska krigföringen mot Ukraina och motverkar de internationella sanktionerna. Det är ett hån mot alla de som just nu strider för sin överlevnad och Ukrainas existens. Det finns inga ursäkter för ett stort europeiskt företag att på detta sätt underminera det internationella trycket mot Ryssland“ säger Karlsbro. 

Karin Karlsbro som efter förra veckans besked väntat på svar från huvudkoncernen om stoppet endast avsåg varumärket Absolut som fått fronta kritikstormen är besviken över beskedet från företaget som också själva förutspår starka försäljningssiffror för kvartalet. Karlsbro pekar på hur trycket mot Absolut tvingade företaget att backa och att pressen nu behöver öka på hela Pernod Ricard och företagets produkter. 

“Konsumentmakten fungerade i Sverige på ett svenskt varumärke. Hela Europas konsumenter behöver mobilisera för att nå fram till Pernod Ricards ledning” säger Karlsbro.

Pernod Ricards VD Alexandre Ricard sa under dagen att koncernen mycket bestämt fördömer den ”absolut skrämmande” invasionen av Ukraina, men det imponerar inte enligt Karin Karlsbro. 

“Om Pernod Ricards VD menar allvar med att fördöma den ryska invasionen borde han inte fortsätta att pumpa in pengar i krigskassan. Sättet som bolaget slingrar sig för att sätta ett kortsiktigt vinstintresse framför Ukrainas överlevnad, och i förlängningen hela Europas fred och frihet, är osmakligt” säger Karlsbro.

För ytterligare kommentarer eller frågor kontakta:
Linnéa Bjärum
linnea.bjarum@europarl.europa.eu
+46 73 427 56 92