Karlsbro (L): Uteslut Babiš parti från europeiska samarbeten

Karlsbro (L): Uteslut Babiš parti från europeiska samarbeten

Liberalerna menar att det tjeckiska regeringspartiet ANO inte lever upp till grundläggande demokratiska värderingar och anser därför att det måste inledas ett uteslutningsärende för Andrej Babiš parti från den liberala partigruppen i Europaparlamentet, Renew Europe samt det europeiska liberala partiet, ALDE.

“Högerpopulister runt om i Europa motarbetar de värden som EU-samarbetet bygger på. Att göra gemensam sak med dessa krafter samtidigt som man vill vara med i en progressiv frihetlig grupp går helt enkelt inte ihop”  säger Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro som följt hur de tjeckiska kollegorna i parlamentet röstat emot partigruppen i frågor om korruption, rättsstat, sanktioner mot diktaturer, jämställdhet och HBTQ-frågor.

ANO som grundades för att bekämpa korruption, har under en längre tid rört sig bort från den politiska mitten i en allt mer auktoritär och populistisk riktning både på hemmaplan och i EU. Partiledaren, Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš, har bland annat uppmärksammats för att nyligen ha deltagit i högerpopulistiskt toppmöte med Viktor Orbán och Mike Pence i Ungern. Babiš har länge utretts av EU för omfattande korruption och i helgen avslöjades stora undangömda förmögenheter i dokument från “Pandora Papers”.

“Retoriken i Tjeckien är idag samma som i Polen och Ungern. Babiš och hans parti är på väg att även föra politiken i samma riktning som dessa länders ledare gjort” säger Liberalernas utrikespolitiska talesperson Joar Forssell.

Maria Nilsson, Liberalernas ledamot i EU-nämnden menar också att tjeckerna förverkat sin plats i de liberala samarbetsorganen. “Homofobi, korruption och kvinnoförakt hör inte hemma i våra organisationer. Att Babiš med hjälp av Orbán dessutom just nu går till val på att nedmontera EUs klimatarbete gör det ännu tydligare att partiet inte kan vara en samarbetspartner till oss” säger Nilsson.

För ytterligare kommentarer eller frågor kontakta:
Linnéa Bjärum
linnea.bjarum@europarl.europa.eu
+46 73 427 56 92