Karlsbro (L): “Vad är det statsminister Andersson behöver diskutera?”

Karlsbro (L): “Vad är det statsminister Andersson behöver diskutera?”

Australien, Kanada och Storbritannien har anslutit sig till USAs diplomatiska bojkott av vinter-OS i Kina som invigs den 4 februari nästa år. Medan fler och fler länder beslutar att stanna hemma från Peking för att visa sitt motstånd mot landets systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter meddelar statsminister Magdalena Andersson att den svenska regeringen “behöver diskutera saken”.

“Att OS i Kina blir ett propagandajippo för den kommunistiska diktaturen är solklart. Vad är det Andersson behöver diskutera?” undrar Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro, ledamot i utskottet för mänskliga rättigheter, som i måndags gick ut och krävde att Sverige skulle ansluta sig till den amerikanska bojkotten. 

“Kina kränker inte bara sina egna medborgares fri- och rättigheter utan hotar också Hong Kong och Taiwan. Uigurer används till slavarbete och utsätts för systematiska övergrepp. Den svenska förläggaren Gui Minhai sitter fortfarande fängslad liksom tusentals andra politiska fångar. Det är inte diskussion som behövs, det är handling” avslutar Karlsbro.

För ytterligare kommentarer eller frågor kontakta:
Linnéa Bjärum
linnea.bjarum@europarl.europa.eu
+46 73 427 56 92