Karlsbro (L) välkomnar EU och USAs samarbete för att stoppa rysk gas

Karlsbro (L) välkomnar EU och USAs samarbete för att stoppa rysk gas

EU och USA har enats om ett samarbete för att tillsammans minska beroendet av gasimport från Ryssland. Vid en gemensam presskonferens med USA:s president Joe Biden och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterades det nya “partnerskapet om energi”, med syftet att knyta EU och USA närmare för att frigöra sig från Ryssland.

Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro, som drivit frågan om stopp för rysk gasimport till EU i parlamentet, välkomnar beskedet från ledarna.

“Att under brinnande krig fortsätta att göda Putins krigskassa är fullkomligt oförsvarbart. Demokratier måste hålla ihop” säger Karlsbro.

Karin Karlsbro ser dagens besked som ett viktigt första steg mot att lämna gasen som energikälla. 

“Vi Liberaler har länge påtalat de två problemen med rysk gas – att den är rysk och att det är gas. Det nya samarbetet är viktigt för att stoppa inkomsterna som finansierar Putins krigsmaskin. Men arbetet med att fasa ut gasen som energikälla, oavsett ursprung, återstår. Jag hoppas att vi i energisamarbetet mellan EU och USA ser möjligheten att även ta oss an det” avslutar Karlsbro.

För ytterligare kommentarer eller frågor kontakta:
Linnéa Bjärum
linnea.bjarum@europarl.europa.eu
+46 73 427 56 92