Kina inför sanktioner mot Europaparlamentets utskott för mänskliga rättigheter, där Liberalernas EU parlamentariker Karin Karlsbro är ledamot.

Kina inför sanktioner mot Europaparlamentets utskott för mänskliga rättigheter, där Liberalernas EU parlamentariker Karin Karlsbro är ledamot.

Idag meddelade Kina att de riktar sanktioner mot tio personer och fyra EU institutioner som motreaktion på att EU idag beslutat att införa Magnitsky-sanktioner mot fyra personer i Kina för brott mot mänskliga rättigheter i mot Uigurerna i Xinjiang-provinsen. 

En av de institutioner som Kina nu infört sanktioner mot är underutskottet för mänskliga rättigheter i Europaparlamentet där liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro är ledamot. 

“Jag är stolt över att utskottet för mänskliga rättigheter belyst och granskat situationen i Kina så framgångsrikt att den kinesiska staten ser oss som ett hot. Utskottets och mitt arbete för mänskliga rättigheter i Kina kommer självklart inte att skrämmas till tystnad av dessa sanktioner. Snarare kommer de leda till ett ännu mer enträget arbete,” säger Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro.

Situationen för Uigurer i Kina, specifikt i provinsen Xinjiang, när det gäller mänskliga rättigheter är alarmerande. Bland annat har uppemot en miljon människor fängslats och satts i så kallade omskolningsläger, där vittnesmålen om tortyr och kränkningar är många. Den kinesiska staten har under senare tid allt hårdare inskränkt mänskliga fri- och rättigheter även för den övriga kinesiska befolkningen och skärpt kontrollen över Hongkong, Tibet och Taiwan. Den svenska bokförläggaren Gui Minhai har suttit olagligt frihetsberövad i Kina sedan 2015. 

“Att Kina väljer att ta till detta, rent ut sagt, desperata verktyg visar bara att vår kritik mot utvecklingen i Kina fungerar. Nu behöver EU skruva upp trycket ännu mer och visa Kina, och resten av världen, att vi inte accepterar att något land på detta sätt förföljer och förtrycker sitt eget folk,” avslutar Karlsbro. 

Den rättsliga betydelsen av de kinesiska sanktionerna håller nu på att klarläggas. I pressmeddelandet från den Kinesiska staten kommer individer som träffas av sanktionerna och dess familjer inte kunna resa in i Kina, Hongkong eller Macao och heller inte bedriva någon företagsverksamhet med Kina.

För mer information eller kommentar kontakta:
Malin Källén
malin.kaellen@europarl.europa.eu
+32 492 51 16 96