KRÖNIKA: Olympiska kommittén måste ta sitt ansvar

KRÖNIKA: Olympiska kommittén måste ta sitt ansvar

Nu riktas världens blickar åter mot Peking, när Kina står värd för sitt andra OS på 14 år. Men bakom kulisserna och pampiga invigningsceremonier pågår något vi inte får se, ett ohyggligt förtryck och förföljelse.

Det är ett tillfälle för oss – för den fria världen – att unisont protestera mot Kinas brott mot mänskliga rättigheter. Dessvärre har regeringen gjort det tydligt att Sverige inte vågar fatta det självklara beslutet. Idrottsminister Anders Ygeman stannar dock hemma. Men inte som en markering mot Kina, utan förklarar att beslutet enkom beror på smittläget. Det är inte bara fegt – det är farligt. Demokratier behöver hålla ihop. Ygeman säger att “vi har andra arenor att kritisera Kina”, men det finns faktiskt andra arenor för OS än de kinesiska.

Alla de fantastiska idrottstalanger, kvinnor och män, som kämpar för att nå prispallen efter år av satsning och träning förtjänar sitt OS. Ansvaret för att spelen kidnappas av auktoritära regimer vilar hos den Internationella olympiska kommittén (IOK) och sponsorerna.

Detta skrev jag om i min krönika i Borås Tidning denna veckan. Läs gärna hela min krönika här.