L och LUF: “Lyssna på Zelenskyj – snabbspår för ukrainskt EU-medlemsskap”

L och LUF: “Lyssna på Zelenskyj – snabbspår för ukrainskt EU-medlemsskap”

“EU-kommissionen måste snarast lägga fram ett förslag på en särskild färdplan för ett ukrainskt EU-medlemskap”, skriver idag Europaparlamentariker Karin Karlsbro, riksdagsledamot Joar Forssell och LUF:s 2:e vice ordförande Olle Johnsson i Svenska dagbladet.

“I den extremt svåra situation Ukraina befinner sig i måste Europa lyssna på president Volodymyr Zelenskyjs vädjan och omedelbart skynda på Ukrainas medlemskapsförhandlingar i EU. Ukraina är en del av Europa och Ukraina har sin framtid i EU.

För Putin och Ryssland skulle ett ukrainskt medlemskap i EU slå hål på deras dröm om att ta kontrollen över Ukraina. Att välkomna Ukrainas närmande till EU skickar en tydlig signal till alla de människor i landet som just nu heroiskt kämpar för sin överlevnad mot Rysslands brutala övergrepp – att deras framtid är i EU och Europa.

Demokratier måste hålla ihop. Ukraina har gång på gång valt väg – den europeiska vägen.

Vi uppmanar därför EU-kommissionen att ta president Zelenskyjs och det ukrainska folkets vädjan på allvar och dörren till EU för våra blågula grannarna” skriver de liberala företrädarna i debattartikeln.

För ytterligare kommentarer eller frågor kontakta:
Linnéa Bjärum
linnea.bjarum@europarl.europa.eu
+46 73 427 56 92