Liberalerna kräver att Sverige ska byta till belarusiska oppositionsflaggan

Liberalerna kräver att Sverige ska byta till belarusiska oppositionsflaggan

Den röd-gröna Belarusflaggan som Sverige idag använder i officiella sammanhang är en kvarleva från sovjettiden och representerar Lukasjenkas regim. Nu kräver Liberalernas europaparlamentariker Karin Karlsbro att Sverige istället ska använda den belarusiska oppositionens röd-vita flagga som representerar frihetskampen.

“I snart ett år har Lukasjenka förtryckt, misshandlat och mördat sin befolkning. Det är dags att världen agerar. Dels genom ytterligare sanktioner från EU:s håll, men även Sverige kan markera genom att byta flaggan,” säger Karlsbro. 

Vilken flagga som används är inte en oväsentlig symbolfråga. Det är en fråga om att ge legitimitet åt en diktator som inte skyr några medel för att förfölja journalister, aktivister och deras anhöriga och som under senaste tiden visat sig kunna vara kapabel till att begå terroristhandlingar. 

“Sverige måste stå upp för frihetskampen i Belarus och använda den röd-vita flagga som representerar ett fritt Belarus och som används av oppositionen. Det skulle reta gallfeber på Lukasjenka och bli en tydlig signal till oppositionen: Ni är inte ensamma – vi är med er! avslutar Karlsbro. 

För ytterligare kommentarer eller frågor kontakta:
Malin Källén
malin.kaellen@europarl.europa.eu
+32 492 51 16 96