Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

Min vecka – Aktuellt från Europaparlamentet

I måndags inleddes Liberalernas provval inför vårens val till Europaparlamentet. Här kan du läsa mer om varför jag gärna fortsätter mitt arbete i Europaparlamentet om jag får medlemmarnas och väljarnas förtroende. Vi behöver ett starkt EU som håller ihop för att stoppa Putins krig och stötta Ukraina. Ett EU som tar gemensamt ansvar för klimat och miljö och där regnbågsfamiljer har samma frihet och rättigheter som andra. Framför allt i en tid där högerpopulistiska vindar blåser starkt i hela EU. Här kan du se en film om vad jag fokuserat på och fått uträttat hittills. 

Att få representera Liberalerna i Europaparlamentet och den liberala partigruppen Renew Europe är en ära. Våra värderingar betyder något. Jag och mina medarbetare jobbar varje dag för att göra skillnad.  Är du medlem i Liberalerna kan du ge mig din röst i provvalet.

I veckan har miljöutskottet sammanträtt och i tisdags hade jag nöjet att få välkomna en delegation från Ghanas parlament ledd av jordbruks- och skogsutskottets ordförande Francis Manu-Adabor för att diskutera hållbart skogsbruk. Ghana har det senaste decenniet gjort stora framsteg tillsammans med EU för att utveckla ett mer hållbart skogsbruk genom att säkerställa att skogsråvaror inte bidragit till avskogning och illegal avverkning. 

Samarbetet är ett lysande exempel på när EU hand i hand med partnerskapsländer bidrar till den gröna omställningen. Samarbetet ger Ghana möjligheten att exportera hållbart timmer till EU samtidigt som konsumenter i EU kan göra bra val när de handlar timmer från Ghana. 

I veckan hade jag äran att medverka tillsammans med Sveriges främsta euro-expert Lars Calmfors vid Liberalerna Kungsholmens seminarium om euron. Medverkade gjorde även Rickard Ydrenäs från Liberalerna Kungsholmen och Maria Leissner, som modererade. Vi vände och vred på argumenten för gemensam valuta och hur vi på bästa och snabbaste sätt ska kunna göra euron till svensk valuta. 

Under de senaste dagarna har Azerbaijan inlett en omfattande offensiv i Nagorno-Karabach vilket riskerar att medföra att tusentals människor tvingas på flykt från området. Omvärlden och EU måste omedelbart agera för att stoppa den pågående etniska utrensningen i Nagorno-Karabach. EU behöver ta en större roll och kraftigt fördöma offensiven från Azerbajdzjan. Jag har därför krävt svar från EU:s utrikeschef Joseph Borrell angående hur EU kommer att agera för att skydda människorna i Nagorno-Karabach och deras rätt till att leva i fred och frihet i regionen.

Nästa vecka åker jag på en liberal EU-turné och den här gången åker vi norrut till Västerbotten och Norrbotten.

Liberala hälsningar, 

Karin Karlsbro